Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 46 - Anna (4/11)

maandag 13 november 2017

Het inzicht dus dat…

“Nee,” zegt zij. “dat was het niet. Het was niet het besef dat het leven ‘maakbaar’ is, maar het besef van ‘het moment’ zelf. Het moment dat alles open ligt: grenzeloos, vrij, en onbepaald. Dat is het moment vlak voordat de voorstelling begint. Dat is ook het moment dat een theatermaker moet bewaken in zijn of haar maakproces. De vrijheid die alle begrenzing buitensluit: van wat anderen denken, van de antwoorden die al gegeven zijn, van de meningen die zich opdringen over de wereld, over jou als maker, over jou als mens. Het moment waarop alles opnieuw bevraagd kan en moet worden.
Dat besef is wat de academie en haar studenten zo sterk maakt.”

Archief 2017