Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 43 - Sieb (1/6)

vrijdag 27 oktober 2017

“Ik ken het zwart, maar kies het licht”, zei illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma (26 juni 1960) in een interview voor NRC-Handelsblad. Tot hij, op 3 augustus 2014, geen licht meer zag en een einde aan zijn leven maakte.

Waarom begin ik erover? In het Haarlemse Teylers Museum is nu een tentoonstelling te zien met een keuze uit zijn tekeningen en teksten, maar ook liggen er schetsboekjes met aanzetten van illustraties en ontwerpen. Tegelijk verscheen het boek Werk, met veel reproducties en een ontroerend voorwoord van Jaap Robben.Jaap was mijn student; toen was al duidelijk dat hij een goede schrijver zou worden. Ik wilde het voorwoord aan iemand voorlezen, maar raakte geëmotioneerd – kwam niet verder dan de helft.  

 

Archief 2017