Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 43 - Sieb (1/6)

vrijdag 27 oktober 2017

“Ik ken het zwart, maar kies het licht”, zei illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma (26 juni 1960) in een interview voor NRC-Handelsblad. Tot hij, op 3 augustus 2014, geen licht meer zag en een einde aan zijn leven maakte.

Waarom begin ik erover? In het Haarlemse Teylers Museum is nu een tentoonstelling te zien met een keuze uit zijn tekeningen en teksten, maar ook liggen er schetsboekjes met aanzetten van illustraties en ontwerpen. Tegelijk verscheen het boek Werk, met veel reproducties en een ontroerend voorwoord van Jaap Robben.Jaap was mijn student; toen was al duidelijk dat hij een goede schrijver zou worden. Ik wilde het voorwoord aan iemand voorlezen, maar raakte geëmotioneerd – kwam niet verder dan de helft.  

 

Archief 2017