Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 44 - My Fair Lady (6/10)

donderdag 02 november 2017The rain in Spain falls mainly on the plain…


Seth Gaaikema maakt ervan: Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan. Knappe vondst? Het is weliswaar de meest geciteerde regel uit zijn vertaling van My Fair Lady, maar ook een van de meest voor de hand liggende. Het gaat niet om de inhoud immers, alleen om het behoud van metrum en één klinker.

Zijn taalcreativiteit en -virtuositeit blijkt veel meer uit andere liedteksten, vol binnen- en dubbelrijmen en knappe regelvondsten. Soms zijn ze over de top:

Charles Dickens leest men hier zonder jou.
Ook trekt Shake zich geen spier aan van jou...

Die woordspelerigheid wordt het grootste verwijt dat hij krijgt als later zelf gaat optreden. Nu mag het nog allemaal…

 

Archief 2017