Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 44 - My Fair Lady (6/10)

donderdag 02 november 2017The rain in Spain falls mainly on the plain…


Seth Gaaikema maakt ervan: Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan. Knappe vondst? Het is weliswaar de meest geciteerde regel uit zijn vertaling van My Fair Lady, maar ook een van de meest voor de hand liggende. Het gaat niet om de inhoud immers, alleen om het behoud van metrum en één klinker.

Zijn taalcreativiteit en -virtuositeit blijkt veel meer uit andere liedteksten, vol binnen- en dubbelrijmen en knappe regelvondsten. Soms zijn ze over de top:

Charles Dickens leest men hier zonder jou.
Ook trekt Shake zich geen spier aan van jou...

Die woordspelerigheid wordt het grootste verwijt dat hij krijgt als later zelf gaat optreden. Nu mag het nog allemaal…

 

Archief 2017