Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 44 - My Fair Lady (4/10)

dinsdag 31 oktober 2017


Over Seth Gaaikema dus…


In de zomer van 1959 wordt hij twintig jaar. Hij studeert Nederlands in Groningen. Als toekomst ziet hij het beroep van cabaretier. Hij schrijft op dat moment al wel eens een tekst voor Wim Kan en valt bij theaterdirecteuren en critici op door zijn taalvirtuositeit en –souplesse.
Wim Sonneveld haalt My Fair Lady naar Nederland en zal zelf Professor Henry Higgins spelen. Zijn vriend Hubert Janssen gaat de musical vertalen. Maar op de prachtige prozatekst van Alan Jay Lerner krijgt hij geen vat. Hij haalt er Alfred Pleiter (pseudoniem van Dick Sternheim, 1917-1973) bij. Maar Lerners literaire liedteksten – daar durft ook die zich niet aan te branden.
Ze vragen rond in het vak: kent iemand misschien…  

Archief 2017