Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 44 - My Fair Lady (2/10))

zondag 29 oktober 2017


Over MY FAIR LADY sprak ik gisteren in De Taalstaat. Eerst over de geschiedenis ervan, die begint bij George Bernard Shaws toneelstuk Pygmalion (1913).

In de Griekse mythologie is Pygmalion de beeldhouwer die smoorverliefd raakt op zijn ivoren voorstelling van de ideale vrouw. Ook Shaws hoofdpersoon Henry Higgins is een verstokte vrijgezel met afkeer van de vrouw; hij noemt haar onberekenbaar, onuitstaanbaar en onbetrouwbaar.

Totdat hij een weddenschap aangaat met zijn beste vriend. Higgins weet zeker dat hij zelfs een eenvoudig bloemenmeisje als Eliza Doolittle goede manieren en verfijnd taalgebruik kan bijbrengen zodat het heel wat lijkt met haar beschaving. Net zoals Pygmalion heeft hij op één ding echter niet gerekend: hij raakt gehecht aan haar en meer dan dat…   

Archief 2017