Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 44 - My Fair Lady (2/10))

zondag 29 oktober 2017


Over MY FAIR LADY sprak ik gisteren in De Taalstaat. Eerst over de geschiedenis ervan, die begint bij George Bernard Shaws toneelstuk Pygmalion (1913).

In de Griekse mythologie is Pygmalion de beeldhouwer die smoorverliefd raakt op zijn ivoren voorstelling van de ideale vrouw. Ook Shaws hoofdpersoon Henry Higgins is een verstokte vrijgezel met afkeer van de vrouw; hij noemt haar onberekenbaar, onuitstaanbaar en onbetrouwbaar.

Totdat hij een weddenschap aangaat met zijn beste vriend. Higgins weet zeker dat hij zelfs een eenvoudig bloemenmeisje als Eliza Doolittle goede manieren en verfijnd taalgebruik kan bijbrengen zodat het heel wat lijkt met haar beschaving. Net zoals Pygmalion heeft hij op één ding echter niet gerekend: hij raakt gehecht aan haar en meer dan dat…   

Archief 2017