Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 41 - Wolkers (1/2)

dinsdag 10 oktober 2017

Tijdens het schrijven van mijn roman had ik het lastig met het formuleren van seksscènes. Het mocht plat en ruw, maar je valt snel in herhaling. Van de eerste passages raakte ik zelf opgewonden, maar het moment kwam dat ik dacht: nu moet ik echt kiezen voor andere woorden en handelingen…

Pas sprak ik de stemcoach van Jan Wolkers. Op haar was hij aangewezen toen hij luisterboeken insprak. Zijn lijzige spreekstem maakte de seksscènes allerminst opwindend. Zij werd ingeschakeld om er seks van te maken.

Voor de daad zelf had Wolkers geen coach nodig. Exemplarisch is het verhaal van Karina. Die keek meteen om zich heen als zij iets liet vallen en wilde oprapen. Waarom? - dat vertel ik overmorgen.

Archief 2017