Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 42 - F (2/4)

maandag 16 oktober 2017

De cabaretier kwam gisteravond dus met niks.

In zijn voorstelling De Goeroe en de Dissident (1988) stelde hij centraal dat de mens tijdens zijn leven door zeven poorten gaat: die van VERTROUWEN, DISCIPLINE, CONCENTRATIE, VERLANGEN, WIJSHEID, VERGEVING en ONTHECHTING. In lessen en lezingen heeft hij dat daarna vaak herhaald.

VERTROUWEN geeft de energie om in beweging te komen, zelfstandig te worden. DISCIPLINE is leren vallen en opstaan, wat leidt tot succesvol handelen. CONCENTRATIE is "absoluut denken aan totaal niets' - oftewel: maximaal en onbevangen openstaan voor alle prikkels die je krijgt.

Die eerste drie poorten maken dat hij soms, zonder beheersing van zijn materiaal, toch het podium op gaat. Dat leidt tot theatervoorstellingen zoals je die maar zelden ziet.

Zie ook hier.

Archief 2017