Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A-L en deel 2: M-Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 42 - F (2/4)

maandag 16 oktober 2017

De cabaretier kwam gisteravond dus met niks.

In zijn voorstelling De Goeroe en de Dissident (1988) stelde hij centraal dat de mens tijdens zijn leven door zeven poorten gaat: die van VERTROUWEN, DISCIPLINE, CONCENTRATIE, VERLANGEN, WIJSHEID, VERGEVING en ONTHECHTING. In lessen en lezingen heeft hij dat daarna vaak herhaald.

VERTROUWEN geeft de energie om in beweging te komen, zelfstandig te worden. DISCIPLINE is leren vallen en opstaan, wat leidt tot succesvol handelen. CONCENTRATIE is "absoluut denken aan totaal niets' - oftewel: maximaal en onbevangen openstaan voor alle prikkels die je krijgt.

Die eerste drie poorten maken dat hij soms, zonder beheersing van zijn materiaal, toch het podium op gaat. Dat leidt tot theatervoorstellingen zoals je die maar zelden ziet.

Zie ook hier.

Archief 2017