Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 41 - Y

maandag 09 oktober 2017

"Hoe kort kennen jullie elkaar?" Dat vroeg de cabaretier aan De Liefste, zateragavond, tijdens het diner voorafgaand aan zijn voorstelling.

"Hoe lang kennen jullie elkaar?" Dat wilde De Liefste vervolgens van hem weten. Hij schatte: "Minstens 35 jaar." Tot mij gericht: "Jij had iets nodig voor een boek en kwam naar mij toe. Toch?"

Vannacht herinnerde ik het mij opeens. Ik was 19 en werkte aan een scriptie, getiteld Ter Leeringhe ende Vermaeck. Daarin wilde ik een tekst van hem opnemen en had daarvoor zijn toestemming nodig.

Dat sociolinguïstieke onderzoekje verscheen in 1976, dus het eerste contact zal in 1975 zijn geweest. Al 42 jaar bekenden en toch al minstens de helft daarvan beste vrienden. Dat beschouw ik als een voorrecht.

 

Archief 2017