Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 35 - Machine

zaterdag 02 september 2017

Doodgaan is het weggooien van een ervaren machineDie regel van Adriaan Jaeggi plaatste ik dus in een overlijdensadvertentie. Maar niet in die van Bert Klunder (2006), zoals ik dacht, en zeker wel in die van Leo Markensteyn (en hier) (2016), zoals ik weet. Maar tussentijds toch ook een keer. Maar wanneer was dat dan en voor wie?

Ik constateer dat ik de laatste tijd steeds vaker anekdotes ophaal, zowel in dit logboek als in gesprekken. Had er altijd een hekel aan als oude mensen dat deden, want ik kijk liever vooruit dan achterom. Of moet ik inmiddels zeggen: keek? Omdat ik bang ben dat de ervaren machine gaat haperen? Ik denk dat dat het is. "Nog niet doodgaan", zegt De Liefste.  

Archief 2017