Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 22 - Uit de tijd (3)

woensdag 31 mei 2017

Was ik zijn lievelingsleerling? Ja, ik denk het wel. Cees was mijn docent taalkunde en aanhanger van de P.C. Paardekooper-syntaxismethode. In zijn vak was ik heel goed. Daarna verwaterde het contact, want ik was niet langer zijn student Nederlands, maar werd journalist en leraar en theaterdirecteur. 

Vanaf een jaar of tien geleden zagen we elkaar weer wekelijks. Op zaterdagochtend iets na achten bij de Albert Heijn. Ik keek naar hem uit. Kort gesprek hoe het ging. De laatste jaren was duidelijk dat hij tobde met zijn gezondheid. Dat vertelde hij en je zag het aan hem. Elke week werd hij kwetsbaarder, breekbaarder...

De voorbije maanden was hij er niet meer op zaterdagochtend en ik miste hem. De afgelopen weken, op weg naar afspraken in zijn buurt, fietste ik een paar keer om zodat ik voorbij zijn huis kon komen. Alsof ik iets voorvoelde. Zijn bestelbus stond er nog, dus niks aan de hand? Nee, dat dacht ik niet.

Vandaag lees ik in de Volkskrant dat hij is overleden. 


 

Archief 2017