Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 21 - Dienstreis (8)

maandag 22 mei 2017

[Nb. Dick Zijp laat mij n.a.v. onderstaand logboek weten dat hij in het Brabants Dagblad verkeerd is geciteerd. Wat er staat, is niet wat hij heeft gezegd, maar wat de jounalist ervan had begrepen. Tja, zo gaat dat vaak; vertel mij wat!
Dick Zijp denkt niet anders over moralisme dan ik. Reden om dat hier dan ook te melden.]  

"Freek en Youp trekken nog volle zalen. Wonderlijk dat ze het overleefd hebben, want ga ervan uit dat het moralisme niet meer van deze tijd is", zegt theaterwetenschapper Dick Zijp in het Brabants Dagblad van zaterdag jl. Dat moralisme niet meer van deze tijd is, is alleen al onzin. Misschien is het wel meer dan ooit van de tijd, van deze zo complexe tijd! 
Maar goed, Zijp is geen socioloog, maar theaterwetenschapper. Hij doet onderzoek naar de stand van zaken in het Nederlands cabaret. Het lijkt me een goed plan dat hij dan ook gaat kijken naar cabaret. Freek en Youp heeft hij al een tijdje niet meer gezien, bewijst zijn uitspraak.

Licht heet de voorstelling die Youp van 't Hek alleen nog deze week speelt. Donderdag t/m zaterdag sluit hij die, met ook meteen de televisieopnamen, af in Theater Carré. Twee seizoenen trad hij ermee op, waaronder vijf avonden in 's-Hertogenbosch: vorig jaar twee keer in de Verkadefabriek en afgelopen week drie maal in Theater aan de Parade. Dick Zijp, als docent verbonden aan de Bossche Koningstheateracademie, heeft zijn kijkkans dus gehad, maar overduidelijk niet gegrepen.

Ik zag Licht vaak en heel graag, juist omdat de voorstelling die titel eer aan doet: zij is bovenal vrolijk. Maar natuurlijk is zij zo nu en dan moralistisch. Omdat dat ook moet! Cabaret en maatschappijkritiek, het cabaret als spiegel... - weet Zijp eigenlijk wel waarover ik het heb?

Ik schreef al eens over Licht naar aanleiding van een eerdere Dienstreis. Telkens hoorde ik voor het eten, tijdens de soundcheck, het lied Kamertje van toen. En ik kwam erachter dar ik ook in de voorstelling zelf naar dat moment uit ging zien. Ook de afgelopen week in Theater aan de Parade. Daarom vandaag in Gedicht Gedacht en daarom vandaag in deze rubiek. En ook een beetje vanwege de uitspraak van Dick Zijp in de zaterdagkrant. Omdat ik een moralist ben zeker? Juist! 

Archief 2017