Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) verandert 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20202019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 9 uur.

Week 49 - Mooiste boeken

woensdag 07 december 2016

Al vanaf 2012 kijk ik in december terug op de mooiste boeken die ik in het voorbij jaar las. Gemiddeld lees ik er een per week en dus ruim vijftig per jaar. Als ik een boek uit heb, geef ik het een cijfer (met toelichting) en die gegevens sla ik op. Dit alles voor vrienden die ik tussendoor lijstjes stuur en daarnaast voor dit eindejaarsbericht dus.

In 2016 zat ik goed op schema tot de julimaand mijn leven zodanig ontregelde dat ik vijf maanden niet de concentratie had om te schrijven of te lezen. Inmiddels is de draad weer opgepakt. Weliswaar staat de teller, met 26 titels, pas op de helft, maar ook daar zitten voldoende met een acht of hoger cijfer gewaardeerde boeken bij om de traditie in ere te houden. Zelfs om weer een top-tien te noteren.

Even kijken: lager dan een acht valt af. Zijn er nog vijftien boeken over. Er is maar één negen-en-een-half, dus dat boek staat op 1. Daarnaast drie negens en drie keer acht-en-half. Betekent dat ik er uit de achten drie moet kiezen. Oké, daar gaan we: 

10. Esther Gerritsen: Broer (het boekenweekgeschenk 2016 van de CNPB);
  9. Bert Wagendorp: Een zaterdagmiddag (Atlas Contact);
  8. Doeschka Meijsing: En liefde in mindere mate. Dagboek 1 (Arbeiderspers);
  7. Jelle Brandt Corstius: As in tas (Das Mag);
  6. Max Porter: Verdriet is het ding met veren (Bezige Bij);
  5. Gerbrand Bakker: Jasper en zijn knecht (Arbeiderspers) > zie ook hier;
  4. Midas Dekkers: De Thigmofiel (Atlas Contact);
  3. Mensje van Keulen: Schoppenvrouw (Atlas Contact);
  2. Wim Hofman / Ed Leeflang: Golfslag (Schaep 14);
  1. Haruki Murakami: Mannen zonder vrouw (Atlas Contact).

Ik hoop het prachtboek Zijn eigen land, Robbert Ammerlaans Harry Mulisch-monografie, nog uit te lezen. Dat zal ertoe leiden dat de top-tien nog wijzigt en Esther Gerritsen voor haar positie moet vrezen. Wordt vervolgd.
 

 

Archief 2016