Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 9 - Westeriks meisje uit '49

woensdag 02 maart 2016

De afgelopen maanden redigeerde ik het eerste deel van de dagboeken van Co Westerik.
Op donderdag 18 augustus 1949 schrijft hij: “Vanmorgen tekende ik een kleine potloodtekening van een blond meisje, zeer tenger en met een kanten bloesje aan. Zij is bijna goed gelukt. Op sommige plekken is het te dor van potloodvoering.” 

Ruim een week later, op zondag 28 augustus 1949, noteert hij: “Deze maand ben ik […] bezig geweest weer op ‘t portret (in ‘t algemeen). Vooral potlood, waarmee ik diverse zelfportretten tekende, waarvan enkele goed zijn. […] Verder ook een die beter is dan de rest: een potlood (!) van dat blonde meisje (zie 18 Augustus). Ook van dit formaat, dat door Heneman gratis is ingelijst.”

Wat een toeval dat ik juist dat tekeningetje, ruim 65 jaar oud, afgelopen week aangeboden zag op een veiling. Vanochtend heb ik het kunnen kopen en ik ben er bijzonder blij mee.

Archief 2016