Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 40 - 146. Ester Naomi Perquin: Alles geleerd...

vrijdag 07 oktober 2022

Alles geleerd in de loop van de jaren

Alles geleerd in de loop van de jaren: 
het verwijderen van bramenvlekken uit een tafelkleed,
het verschil tussen verwond en verwonderd, tussen
gewenste en misplaatste kussen, over werken waar
niemand je wil, over leren tot je valt, over fatsoenlijk
kunnen vallen, over liggen, over de aard van het liggen,
over stiltes, liegen, het lezen van kranten, over mannen,
rabarber, pianosonates, cirkelzagen, over het maken
van plannen, de kleefkracht van gedachten, over de handen
van een ander, over de mooiste, voortvluchtige dagen

en nog bewaar ik je niet in wat ik nu weet,
maar in wat ik nog altijd wil vragen.

2022


De prachtige bundel Ongevraagd advies bestaat uit vier afdelingen van respectievelijk acht, acht, tien en elf gedichten. Weet nog wel maakt deel uit van de laatste afdeling; Nieuws van de eerste. Alles geleerd in de loop van de jaren gaat daaraan vooraf als een tweede motto – het eerste is van de Spaanse dichter Harkaitz Cano, in vertaling van Luk Van Mensel:

Je zegt dat jouw geloof beperkt en breekbaar is. Maar welk geloof is niet beperkt en breekbaar? Aan geloof dat niet beperkt en breekbaar is zouden we een andere naam moeten geven: openhartigheid, illusie, discipline. 

Vervang geloof door poëzie; vervang in bovenstaand gedicht de je door poëzie en je bent bij de kern van de bundel. Poëzie lost niets op, maar geeft het Ongevraagd advies waar wij – de breekbare mensen – niet zonder kunnen.

PS:
In de bundel staat achteraan de eerste regel een puntkomma; ik ben zo vrij geweest daar, om taalkundige en inhoudelijke redenen, een dubbelepunt van te maken.

Wordt vervolgd.

Archief 2022