Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 16 - 45. Ramses Shaffy: Slaapliedje

maandag 18 april 2022

[Beluister hier.]

Je slaapt dus nu bij mij
Je ademt stil
En je hand ligt stil
Op mijn borst

Je ogen zijn dichtbij
Zo gesloten, stil
En je mond bloeit open
Als een wonder

Je draait je nog niet om
Je keert je nog niet af
Je slaapt naar me toe
In de morgen

Je slaapt dus nu bij mij
En ik volg je stil
En je hand glijdt stil
Van mijn borst

Je hartslag is dichtbij
En je glimlacht stil
En je haren worden 
Steeds blonder

Je draait je nog niet om
Je keert je nog niet af
Je slaapt naar me toe
In de morgen

Je slaapt dus nu bij mij
En als God het wil
Gaat deze nacht 
Nooit voorbij

1980


September 2005 verschijnt Ramses Shaffy Songbook, met daarin de door Nico van der Linden uitgeschreven muziek van 58 Shaffy-liederen. Bij de presentatie ervan, in het Amsterdamse Hotel de l‘Europe, overhandigt burgemeester Job Cohen het eerste exemplaar aan de dichter-zanger, die er die middag, hoewel al lange tijd lijdend aan de ziekte van Korsakov, nog optreedt met Thijs van Leer en, natuurlijk, Nico van der Linden. 

Maart 2013, ruim drie jaar na het overlijden van de dichter-zanger, verschijnt het vervolg: Alles kwam door jou, met 49 liederen in bladmuziek. In zijn voorwoord schrijft Nico van der Linden: Verder blijven er nog steeds onbeschreven liedjes over. […] Wie weet tot Songbook III.  Die uitgave zal nog negen jaar op zich laten wachten.

April 2022 is het hele oeuvre verschenen: 211 composities, dus met (minus 59 + 49 =) 104 nieuw uitgewerkte, noot voor noot vastgelegd. Niet, zoals de eerdere uitgaven, sober in zwart-wit in een ringbandje gestoken, maar in een stevige foedraal met drie gebonden delen: twee met de bladmuziek (A-L en M-Z) en een met alle teksten, die in die vorige uitgaven niet waren bijgevoegd. Alle drie de delen kregen een Shaffy-aquarel op het voorplat. De titel: t Is Stil in Amsterdam. Alle Bladmuziek en Teksten van Ramses Shaffy.


Bij de presentatie van de box zong Maarten Heijmans, begeleid door Cor Bakker, het Slaapliedje. Heijmans speelde in 2014 Shaffy in de bejubelde en bekroonde vierdelige dramaserie Ramses. In Podium Witteman van 27 maart jl. zong hij het opnieuw, nu begeleid door Mike Boddé en de helft van het Matangi-kwartet. Zie hier.

Nico van der Linden in zijn nawoord: Nu dit boek af is, realiseer ik me dat ik eigenlijk helemaal niets over Ramses Shaffy als musicus weet of begrijp, maar dan ook helemaal niets. Toen ik hem de eerste malen ontmoette, vroeg ik hem regelmatig van alles over hoe hij te werk ging, maar achteraf kan ik me geen enkel zinnig antwoord op die vragen nog herinneren. Ramses was een musicus die tegelijkertijd ook weer geen musicus was. Hij deed, als ik het moest geloven, alles vanzelf uit het niets.

Nico van der Linden is, na Polo de Haas (hij overleed 17 april jl.) en Louis van Dijk (hij overleed 12 april 2020), ruim twintig jaar lang Shaffy’s vaste pianobegeleider; vanaf 1972 werken ze samen. Uit bewondering begint hij, zodra duidelijk is dat Shaffy’s leven op zijn einde loopt, alles te transcriberen, ook de verschillende versies die de dichter-zanger van sommige nummers heeft vastgelegd. Hij gaat er mee door na het verschijnen van dat tweede deel – Wie weet tot Songbook III, schreef hij immers –, maar de laatste jaren is Van der Linden zelf ernstig ziek. Oktober 2021 sterft hij, 71 jaar oud. Een week eerder heeft hij het contract voor de nieuwe uitgave getekend. Die is dan inmiddels in productie. De uitgevers in hun voorwoord: Op de usb-stick die hij ons naliet, vonden we alle bladmuziek en teksten strak georganiseerd, helemaal uitgeschreven, compleet met redactie- en regieaanwijzingen.
Als eerbetoon heeft de uitgever alle werken een VdL-nummer meegegeven, zoals Bachs composities geautoriseerd zijn met de benaming BWV (Back Werke Verzeichnis). Sammy is VdL132.Nico van der Linden was ervan overtuigd dat Ramses Shaffy uniek werk schreef en dat het belangrijk is dat de originele versies beschikbaar zijn om in te studeren en te spelen. Om dat te realiseren heeft hij zich ruim 15 jaar met precisie en overgave aan deze bladmuziek – het uitzoeken van de goede noten bij de Shaffy-akkoorden – gewijd. Als een monnik, schreef hij al in die eerste uitgave, uit 2005. Deze driedelige uitgave – verschenen in een gelimiteerde uitgave van 500 exemplaren – is de kroon op Shaffy’s werk en op dat van hem.

Archief 2022