Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 10 - 25. F. Starik: Over is

zondag 06 maart 2022

Ik, daar heb je hem weer, ik
weet zelf ook nog niet zo goed of ik al doodga.
Is het een maagzweer, een aandoening van het hart
dat plots ophoudt met kloppen?

Een ziekte zal het sowieso wezen,
dit kan niet goed zijn, snakt 
naar het einde dat nabij schijnt.
Drie boeken grotendeels afgeschreven

zoek het maar uit, hoef ik dat zelf
allemaal niet zo moeilijk te doen
jullie weten het wel, toch
waar de pijnpunten zitten

waar het personage 
zijn sterfelijkheid overstijgt; vrede
ik heb er vrede mee, mezelf overleefd
mijn termijn verstreken. Drie boeken nog.

Niet nemen maar geven.

Wel even redigeren s.v.p. Deze kan er sowieso uit.
Uit het boek dat je nu zit te lezen – met een beetje geluk
kun je er een aardige begrafenis mee betalen.
Dit is wat over is, kom het maar halen.

2022


Naar aanleiding van het verschijnen van Lijfrente, de dichtbundel die F. Stariks partner Vrouwkje Tuinman schreef over het jaar na zijn overlijden (lees hier), bracht het Literatuurmuseum in Den Haag in het najaar van 2019 de expositie F. Starik. Leven als Museum. Caleidoscopische kijkdozen, geïnspireerd op 18de- en 19de-eeuwse diorama’s, namen de bezoeker mee in Stariks leef- en gedachtewereld. Die tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met Vrouwkje Tuinman; Andrea Stultiens, kunstenaar en onderzoeker, gespecialiseerd in het activeren van archieven, richtte haar in.
Nu is er een nieuwe tentoonstelling, getiteld: Eeuwig in aanbouw. Wederom samengesteld door Andrea Stultiens en Vrouwkje Tuinman, nu in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam. Voor meer informatie: lees hierBij Eeuwig in aanbouw verscheen, in een gelimiteerde oplage van vijfhonderd exemplaren, het prachtig (door Andrea Stultiens) vormgegeven boek Leven als museum, met daarin zestien nieuwe gedichten van F. Starik, tekstbijdragen van Vrouwkje Tuiman en heel veel illustraties. Bovenstaand gedicht siert het achterplat. 

Archief 2022