Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 9 - 23. Judith Herzberg: Ik dacht niet

vrijdag 04 maart 2022

‘Ik dacht niet aan mijn moeder
toen ik de stengun plaatste 
in het open raam.
Ik dacht ook niet aan haar 
toen ik vermoedde 
dat aan de overkant
iemand geraakt was.
Ik dacht pas weer aan haar 
toen ik die avond het geweer naar binnen haalde.
Hoe zij met de hoek van haar schort 
over de tafel veegde als ik weer gemorst had
en hoe ze dan zei: pas op! 
De vensterbank is net geverfd,
dat daar geen kras op komt!’

2001


Woensdag (2 maart) sprak Coen Verbraak in Met het oog op morgen (NPO Radio-1) over de oorlog in Oekraïnie met Judith Herzberg. Uit het persbericht: 
Zij zat als jong meisje in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken en ziet nu in het journaal verhalen die haar daaraan doen denken. Ze zou het liefst de jonge Russische dienstplichtige soldaten bereiken door duizenden briefjes met de tekst ‘Wij zijn vrienden en denk na!’ uit te strooien over het Russische konvooi dat onderweg is naar Kiev. Ze droeg een gedicht voor dat haar aan de huidige situatie doet denken.

Hiermee is de indruk gewekt dat zij Ik dacht niet speciaal schreef vanwege de situatie in Oekraïne, maar het gedicht komt uit de bundel Staalkaart uit 2001, die zij schreef in opdracht van Poetry International ter gelegenheid van de Landelijke Gedichtendag. Maar twintig jaar later wel nog altijd even actueel - helaas.

Archief 2022