Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de 
inhoudsopgaven van 2024-1 (A t/m K) en 2024-2 (L t/m Z), 2023-1 (A t/m K) en 2023-2 (L t/m Z), 
2022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 
(A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 3 - 6. Lévi Weemoedt: Keurkoop

zondag 16 januari 2022

Vandaag kocht ik een opblaaspop:
ze had jóuw gezicht, jóuw maten.
Maar nauw’lijks zat er lucht in de kop
of ik hoorde jou weer praten!

Dus nou ruil ik ‘m maar. Voor een opblaas-strop.
Of voor opblaas-kogelgaten.

1980


Ik houd meer van de tragikomische plezierdichten van Hans Dorrestijn dan van zijn bondgenoot Lévi Weemoedt. Toch kwam ook die hier al vaak voorbij, positief (lees hier en hier en hier) en negatief (lees hier).

Deze week kreeg ik een aantal bijzondere uitgaven van Weemoedts werk aangereikt en het zou zonde zijn daar niets mee te doen. Ik citeer verzen uit vijf van deze uitgaven. 

Keurkoop is afkomstig uit Van Dansen en Zingen & Treuriger Dingen, in de zomer van 1980 in 133 genummerde, gesigneerde en in linnen gebonden exemplaren uitgegeven door Uitgeverij Bébert. Met een kleurenets van Hans Andringa en een handgeschreven gedicht. 


Verlangen

Een zoele avond
lentegeur
en dan nog éénmaal
voor jouw deur…!

En dan nog éénmaal
zacht
jouw stem:
Vort Hertha, Kazan!
pak ‘m!!

Verlangen maakt deel uit van Weemoedt & Vrede, eveneens uitgegeven door Bébert. In 1984, in 124 genummerde, gesigneerde en in linnen gebonden exemplaren. Ook weer verrijkt met een handgeschreven gedicht en een prent – deze keer een ingekleurde zeefdruk van Anton Vrede, met wiens naam ook meteen de titel van de bundel is geduid.


De zachte stal

Een boer heeft
naar zijn
koe
best wel
gevoelens toe

Ook De zachte stal komt van Bébert. Bovenstaand gedicht in 115 exemplaren, wederom genummerd, gesigneerd en uitgebreid met het gedicht in handschrift en een zeefdruk van Marleen Felius. Het gebeurt niet iedere dag dat je eigenlijk al dood bent maar nog leeft. Dat is een rare gewaarwording. Op een zondagmorgen, zes jaar geleden, was ik juist van plan weg te rijden van mijn huisje aan de Vlaardingse Markt. Ik had net mijn fiets uit het smalle weerbarstige gangetje gewrikt, hing al met één been boven het zadel toen ik een stem hoorde die naar mij riep: “Weet u dat Lévi Weemoedt hier gewoond heeft?”

Dit is de eerste alinea van Oratio pro Assen, een kort verhaal in een oplage van 600 exemplaren gedrukt ter gelegenheid van het Drents Museum eind november 1996


Het geslacht Weemoedt

Ik stam uit een boom
met nederige stekken

Ik heb geen blauw bloed
wel een hoop blauwe plekken

Ziet u mij dus lopen:
juich dan niet te vroeg

U hoeft niet te klappen,
‘k krijg al klappen genoeg!

Tot slot het titelgedicht van Het geslacht Weemoedt en andere verzen, een niet genummerde privéuitgave uit 1997. Die andere verzen zijn er overigens maar twee. Nou, laat er dan als PS nog maar eentje daarvan voorbijkomen:

Goeie leerling

Ik zag 
een cursus 
‘stop met roken’

Ik heb 
er véél
van opgestoken.

Archief 2022