Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de 
inhoudsopgaven van 2024-1 (A t/m K) en 2024-2 (L t/m Z), 2023-1 (A t/m K) en 2023-2 (L t/m Z), 
2022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 
(A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 30 - 170. Herman van Veen: Mazzel

donderdag 29 juli 2021

Loop zonder stok
lees zonder bril
eet wat ik wil
slaap als een reus
en kan de speld nog horen vallen

Ouder worden gaat vanzelf
en ook vanzelf weer over
je doet het voor het eerst
er gaat een wereld voor je dicht

Mazzel
wat zou je zonder mazzel

Een mooie baan
sterke vrouw
vier kinderen
een hypotheek
twee honden

Zing en dans totdat 
ik klets met de begonia’s 
en ze uitleg wat ik mis

Mazzel
wat zou je zonder mazzel

2021


Theater Carré zette vanavond Herman van Veen in het zonnetje. Dit omdat hij een nieuw record heeft gevestigd: hij trad voor de 561ste keer op, waarmee het oude record van Toon Hermans sneuvelde.
Van Veen verbrak het record bijna precies vijftig jaar nadat hij voor het eerst in Carré was te zien, op 5 mei 1971. Omdat hij zijn show Dat kun je wel zien dat is hij nog t/m zondag 8 augustus speelt, loopt hij de komende week nog verder uit.
Overigens stond Freek de Jonge meer dan zeshonderd keer in Carré, maar meer dan de helft van die optredens was dat samen met Bram Vermeulen in Neerlands Hoop en dus niet als solist. 


Zie hier de prachtige uitvoering van Mazzel. Het is een van de vier nieuwe nummers die hij in maart opnam in de Artone Studio in Haarlem. Ik schreef daar hier al over.
Ook
Mazzel maakt deel uit van de huidige voorstelling, die geldt als een van Van Veens beste ooit. Hein Janssen was in de Volkskrant (25 juli) vol vervoering en bekende dat hij zelfs een traan liet..

Van Veen danst en zingt, speelt viool, piano en mondharmonica. Maar hij gunt ook alle eer aan zijn drie muzikanten: Jannemien Cnossen, Edith Leerkes en Kees Dijkstra. Zowel solo als in hun samenspel zijn ze virtuoos. Nieuwe liedjes en bekende successen zijn als een rijgdraad door de show geweven. […] Het is alsof niet alleen de viool, maar ook de oude langspeelplaten zijn afgestoft.
De voorstellingen van Herman van Veen zijn al jarenlang niet vernieuwend, maar nooit ouderwets geweest. Bij een van de toegiften – het bijna betoverde publiek  in Carré wilde meer en meer – viel ineens een traan op het rode pluche. Dat gebeurde onverwachts, bij Liefde van later […]. Dat nummer zingt Van Veen al vijftig jaar voor volle zalen, maar telkens ook alleen voor mij.

Archief 2021