Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 21 - 144. Pieter Stroop van Renen: 't Liefste kind

zaterdag 29 mei 2021

Je bent vandaag geboren
uit een roestig, stalen trommel
Je zwom heel even in ’t verdriet
van menselijke rommel
Heden is je leven
daadwerkelijk begonnen
De stad heeft uit een Jumbo-tas
't liefste kind gewonnen

2021


Pieter Stroop van Renen las over de pasgeboren baby die 21 februari jl. door brandweer en politie werd gered uit een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam-Zuidoost. Vanuit de gedachte dat het meisje nog leeft en dus opnieuw is geboren, schreef hij bovenstaand welkomsgedicht. En samen met journalist Margriet Vroomans nam hij het initiatief voor een dichtbundel. Zij vroegen dichters daarvoor hun eigen invalshoek te kiezen rond dit onderwerp. Hannah van Binsbergen verwoordde wat je tegen een baby zou zeggen als die je zou begrijpen. Sasja Janssen dichtte over het recht van elk kind op een goed leven; Hagar Peeters over de moeilijke beslissing die deze moeder heeft gemaakt en hoe je de omstandigheden voor zwangere vrouwen in nood kunt verbeteren. Iedereen werkte belangeloos mee, ook de uitgever, zodat de volledige opbrengst van de bundel ten goede kan komen aan Stichting Beschermde Wieg. Die beheert vondelingenkamers, waar ouders hun kind kunnen afstaan in een beschermde omgeving. Margriet Vroomans, in Het Parool (27 mei): "Dat is de meest liefdevolle oplossing voor de meest wanhopige ouders. Een kind hoort niet thuis in de vuilnisbak. Ook als je het als ouder niet meer weet, moet er een plek zijn waar je een kind beschermd kan achterlaten zonder dat het strafbaar is."

Bestel de bundel hier! 

Wordt vervolgd.

Archief 2021