Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 20 - 132. J.M.A. Biesheuvel: Kippie

maandag 17 mei 2021

Lia heeft
een heel mooi
portret, olieverf
gemaakt van 
Kippie, onze hond
Kunstpaus Fuchs
gaat bij ons in
de rust zitten
recht tegenover
het portret
‘Maar wat een
aardig dingetje’,
zegt hij
Later is Lia
op bezoek
en ik zeg dat
‘Maar wat een 
aardig dingetje, zei Fuchs’
‘Heeft hij dat
echt gezegd?’
‘Ja natuurlijk’,
zeg ik
En Lia is blij
zo verschrikkelijk blij

2017


Er is een nieuw Gedundrukt door Van Oorschot-deeltje: Schip in dok, een eerbetoon aan Maarten Biesheuvel. Het is het negende; het achtste was gewijd aan Gerrit Komrij (lees hier).
Alle Biessies komen uit zijn verzameld werk, behalve het verhaal Brief aan vader, dat afkomstig is uit de gelijknamige bloemlezing uit 2017. Mooie omweg om toch bij poëzie uit te komen, want in Brief aan vader staan, in tegenstelling tot in deze dundruk, ook gedichten. Biesheuvel schreef er niet veel; ook in deze rubriek vind je er slechts twee (lees ook hier). In Brief aan vader staat onder meer het bovenstaande. 
Rudi Fuchs (1942) is kunsthistoricus en voormalig directeur van onder meer het Van Abbe-Museum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij vond het schilderij een aardig dingetje en dat is het:

 

Lia Laimbock met haar portret van KippieEn Maarten Biesheuvel schreef dat in een paar regels op. Zoals hierboven afgebroken is het een gedicht. Zo niet meer:

Lia heeft een heel mooi portret, olieverf, gemaakt van Kippie, onze hond. Kunstpaus Fuchs
gaat bij ons in de rust zitten, recht tegenover het portret. ‘Maar wat een aardig dingetje’, zegt hij. Later is Lia op bezoek en ik zeg dat: ‘Maar wat een aardig dingetje, zei Fuchs.’ ‘Heeft hij dat echt gezegd?’ ‘Ja natuurlijk’, zeg ik. En Lia is blij, zo verschrikkelijk blij.

Archief 2021