Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 17 - 116. Hafid Bouazza: Om wat er nog komen moet

maandag 26 april 2021

Toen ik het gewaad boven het dakje van haar vagijn optilde
Zag ik daar een nauwheid zoals van mijn goed en gemoed
Ik stak hem er voor de helft in – zij zuchtte – ik vroeg: 
– Waarom? – en zij antwoordde: – Om wat er nog komen moet  

2006


Hafid Bouazza staat in mijn bibliotheek met onder meer zijn bloemlezingen met door hemzelf vertaalde Arabische liefdeslyriek. Bouazza studeerde Arbatische taal- en letterkunde. Maar in de kast met pareltjes staat natuurlijk Om wat er nog komen moet, de door Dick Matena geïllustreerde Arabische pornografica. Of zoals Bouazza het in zijn nawoord noemt: Islamitisch neuken.
Waarom vandaag – als ik dit schrijf, is het donderdag 29 april – het anonieme titelgedicht? Omdat vanochtend het bericht kwam dat Hafid Bouazza op 51-jarige leeftijd is overleden. Hij kampte al langer met een slechte gezondheid en overleed in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam.

Bouazza is geboren in Marokko en kwam toen hij zeven jaar oud was naar Nederland. In zijn essays en in opiniestukken toonde hij zich regelmatig zeer kritisch op de islam. Hij was ook open over zijn drank-, drugs- en medicijngebruik. Hij kampte met zeer ernstige verslavingen, die zijn gezondheid schaadden.

Zijn laatste boek, de roman
Meriswin, dateert van 2014. Om wat er nog komen moet - hij werkte aan een nieuwe roman, zei hij, maar trok zich intussen steeds verder terug - zal niet meer komen.

Archief 2021