Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 15 - 103. Freek de Jonge: Voor ouders

dinsdag 13 april 2021

onze ouders die ons zijn voorgegaan
jullie namen liggen in ons verankerd
jullie manier van denken en doen
leeft in ons voort en blijft een baken op ons pad
blijf ons voeden
en laten we over de pijn
die we elkaar gedaan hebben heenstappen
zie liefdevol op ons neer
in onze pogingen het goede na te streven
want jullie zijn het fundament waarop wij bouwen
de kracht waaruit wij leven
en de herinnering die ons blijft ontroeren
nu en altijdamen

2021


Niemand ontspringt de dans bestaat uit een boek met zeventien (al spreekt het achterplat over negentien) gedichten die met muzikanten onder leiding van bassist-componist-arrangeur Reyer Zwart van muziek zijn voorzien. Behalve de cd en de teksten bevat het gebonden boek – in eigen beheer in duizend genummerde en gesigneerde exemplaren verschenen – door Freek zelf geschoten en bewerkte foto’s. En daarnaast begeleidende teksten over dit project van de hand van Freek, van Reyer Zwart en van Maurits Chabot, die de inleiding schreef. Mooie uitgave – geen grootste poëzie, maar voorspelbaarheid en herhaling verliezen het dikwijls van prachtige geestige, maar ook uiterst serieuze vondsten, zoals het idee voor en de uitwerking van de laatste tekst: een gemoderniseerde versie van Het Onze Vader.

Archief 2021