Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 14 - 96. Jeroen van Merwijk: Kees

dinsdag 06 april 2021

Vertel mij, muze, van de man
Die anderen kan inspireren
En optilt naar een hoger plan
Charmeren kan en animeren

En die zijn vader voedt en kleedt
Het liefst zijn liefde stil laat blijken
En die geheime wegen weet
Om nieuwe landen te bereiken

En die een afkeer heeft van dwingen
Maar wel met een miniem gebaar
Het allerhardste staal kan breken

Die in zijn lied zijn hart laat spreken
Vertel mij van die kunstenaar
En laat mij dan zijn lof bezingen

2020


En opeens is-tie er weer en wrijft tranen in je ogen: Jeroen van Merwijk.

Ter gelegenheid, nota bene tijdens de pandemie, van de opening van de vijfde Twenste vestiging van zijn Boekhandel Broekhuis - nu in Deventer; er waren er al in Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal - leek het Kees Schafrat een goed idee die festiviteit luister bij te zetten met een literaire uitgave. 23 auteurs gingen in op zijn uitnodiging een lockdownverhaal te schrijven als ode aan de boekhandel in het algemeen en Broekhuis in het bijzonder. Jeroen van Merwijk ging nog een stap verder: een ode aan boekhandelaar Schafrat in het bijzonderst. Hij verbond diens voornaam aan bovenstaand sonnet en lardeerde zijn gedicht, gedateerd 20 december 2020, met een tekening. Ook die staat afgedrukt in het boek. 


Kees Schafrat in zijn voorwoord: Bij het ter perse gaan van deze bundel ontving ik het droeve bericht dat Jeroen van Merwijk is overleden. Ik had mijn vriend nog graag een exemplaar van Leve de boekhandel! overhandigd. 


En opeens is-tie er wéér en wrijft tranen in je ogen: Jeroen van Merwijk.

Van de Nederlandse Americana band The Secret Combination verscheen het vijfde album: Finally (2CD en 2LP in geel en blauw vinyl). En wie verzorgde het ontwerp: Jeroen van Merwijk. Hij tekende zowel de hoes als het binnenwerk en kalligrafeerde ook de Engelse teksten. Op de 2LP met meer geschreven materiaal, terwijl de 2CD meer tekeningen bevat. Ook dat dus allemaal gerealiseerd in de laatste maanden van zijn leven.  


Opeens was-tie er wéér.

Archief 2021