Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 5 - 37. F. Harmsen van Beek: Kennisgeving

zaterdag 06 februari 2021

In het belang van mensen met kinderen en honden

Op vrijdag 3 juni liet ik bij ongeluk het hek van mijn degelijke kennel openstaan, zodat mijn voortreffelijke windhond Lifa, die amper blaffen kon en nimmer beet, gedurende ongeveer drie kwartier los heeft gelopen in onze lieflijke agrarische gemeente Garnwerd, al waar ik van de mensen die ik er leerde kennen uitsluitend goedheid en hartelijkheid heb ondervonden.

Kort na deze overtreding van art. weet ik hoeveel van de wet die verbiedt honden los te laten lopen in onze gemeenten, bleek het beest een zodanige hoeveelheid vergif te hebben gevreten, dat het binnen de vier uur stierf onder afschuwelijke krampen.

Het doet er in het geval van mijn hond weinig meer toe of dit vergif opzettelijk is toegediend, dan wel dat het per ongeluk langs onze wegen slingert.

Ter bescherming van alles wat losloopt en hinder, overlast of schade veroorzaakt, raad ik u aan met klem: bindt het vast, doe het aan de lijn, hou het in huis, want vergif sluipt en heden ik, morgen gij.

1984


De Poezieboys zijn de grootste pleitbezorgers van de Nederlandse poëzie, prijst Kees ’t Hart op het achterplat van Fritzi, een keuze uit de gedichten van F. Harmsen van Beek. 


Die keuze is dus gemaakt door niemand minder dan De Poezieboys. De Poezieboys?
Nogmaals het achterplat:
Dit energieke duo, bestaand uit Jos Nargy (1988) en Joep Hendrikx (1994), maakte de afgelopen jaren furore op theaterfestival de Parade met hun poëtische voorstellingen over Allen Ginsberg, Joseph Brodsky, Simon Vinkenoog en Johnny van Doorn. Hun nieuwste theatershow is een liefdevolle ode aan het werk en leven van Fritzi, van wie zij grote bewonderaars zijn. 

Hopelijk is de theatershow niet zo mager als de bloemlezing. Wat hebben De Poezieboys gedaan: 22 gedichten uit het Verzameld werk gekozen en die laten afdrukken. Zonder bronvermelding, zonder inleiding, zonder toelichting. Waarom houden De Poezieboys zo van haar werk? Liefde voor poëzie breng je niet over door wat uit de poëziepan te scheppen en onverschillig voor iemands neus te zetten. 

Op het achterplat staat te lezen dat zij gerekend wordt tot de grootste dichters van Nederland. En: vandaag de dag is de even fantasierijke als betoverende poëzie van Harmsen van Beek nog altijd springlevend en blijft haar bijzondere leven intrigeren. Hoezo dan, Poezieboys?

Ik reken mezelf niet tot de grootste pleitbezorgers van de Nederlandse poëzie, maar over F. Harmsen van Beek heb ik toch iets meer te melden: lees hier en hier en hier en hier. En zelfs over deze kennisgeving die is teruggevonden op de achterkant van een reclamefolder uit 1984, niet in haar spaarzame bundels terechtkwam en pas in 2012 een plaats kreeg bij de verspreide gedichten in haar verzameld werk, getiteld In goed en kwaad.

Archief 2021