Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 35 - 248. Ellen Deckwitz e.a.: Familie

donderdag 05 september 2019

Wat zijn er toch veel mediocre momenten
tussen de paar die ertoe doen, de daden
waar ze later over schrijven, de liederen
bij vuur dat ooit als zaailing in de bossen
stond. Het meeste verraad wordt gepleegd

binnen families, soms is alleen in leven zijn
genoeg, broers en zussen wisselen vroeg
of laat een judaskus uit omdat je elkaar
niet vertrouwen kunt, maar wel moet – je
deelt per slot een halve emmer eender bloed.

Onderzoek wijst uit dat in trouweloze gezinnen
het hoerenbezoek floreert, simpel verlangen
naar iemand die je niet bezit, alleen maar huurt,
waardoor, los van de illusie van liefde, verraad
niet bestaat. Familie hangt elkaar evengoed

maar al te graag als ranzig wasgoed uit.

2019


Dit gedicht hoort bij de achtste aflevering van het tweede seizoen van Game of Thrones. Ellen Deckwitz, Ingmar Heytze en Thomas Möhlmann schreven gedichten bij steeds alle tien de afleveringen van de eerste zes seizoenen en nog zeven bij het zevende en laatste seizoen, dat bij het ter perse gaan van de bundel Game of Poems blijkbaar nog aan de gang was. 
Om de buurt schreven zij een gedicht over een aflevering, maar door het er daarna met elkaar over te hebben en gezamenlijk veranderingen aan te brengen, doet het er niet meer toe wie eraan begon. Alle 67 gedichten zijn daarom van hen drieën samen.
Ik heb Game of Thrones niet gezien, maar naast het gedicht, dus op de linkerpagina, staat steeds wat er in de aflevering gebeurde. Dat helpt. Bovendien stijgen de meeste gedichten uit boven de poëtische samenvatting daarvan, zoals het bovenstaande, over familieverhoudingen.
Logisch, want de dichters schrijven dat al in de eerste aflevering van de serie al het universele wordt aangeraakt. Ik citeer: 
sluipmoord, doodslag, strijd, liefde, draken, duels, godsdienstwaanzin, zeeslagen, zelfopofferingen, moed, lafheid, machtswellust, drank, vergif, ziekte, dood en (on)betaalde seks. […] Het trekken van parallellen met onze wereld ligt […] voor de hand. 
Dat verklaart ook dat ik lees over bootvluchtelingen, Charlie Chaplin, 1 Korintiërs 15, de Elfstedentocht, Korea, Angela Merkel en zo kan ik nog wel even voort. 

Archief 2019