Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 34 - 242. Toon Tellegen: Doornroosje sliep

vrijdag 30 augustus 2019

Doornroosje sliep.
Naast haar lag een brief:  
     ‘Niet wakker kussen!
     Onder geen voorwaarde!
     Ook niet na honderd jaar!’

Wat zal ik doen? dacht de prins. Zal ik weggaan?
Of zal ik wachten en denken dat zij het niet zo bedoelt?
Ik ben zo moe, zo dodelijk vermoeid...

Doornroosje gluurde door haar wimpers.
Met de grootst mogelijke moeite haalde ze langzaam
en regelmatig adem.
Ze zag de deur dichtgaan,
hoorde de treden van de trap -
zo moe, zo dodelijk vermoeid, elke stap -

en haar hart werd verscheurd.


1995


Sommigen zijn allergisch voor zijn slechts schijnbaar angelloze poëzie, waarin hij, met de paradox als belangrijk wapen, steeds weer taal inzet om meer van de werkelijkheid te snappen: van angst, van dood, van geloof, van geluk, van geweld, van liefde, van ongeloof, van twijfel, van vertrouwen, van vriendschap, van waarheid, van wanhoop en dus bovenal van onszelf... Ik vind het een fascinerend spel.

Dat schreef ik hier. Daarom komt hij regelmatig voorbij in deze rubriek (lees ook hier en hier en hier en hier en hier en hier). Nu is er bloemlezing verschenen waarvoor hij zelf een ruime keuze maakte uit de bijna dertig bundels die in bijna veertig jaar van zijn hand verschenen. Pas door de bundel Over liefde en over niets anders (1997) kreeg ik waardering voor Tellegens werk. Vooral bovenstaand gedicht daaruit vind ik mooi. Ik las het in deze verzamelbundel terug en verbaasde me erover dat het nog niet eerder in deze rubriek tevoorschijn kwam.

Archief 2019