Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 30 - 211. Joke van Leeuwen: Lijmen

dinsdag 30 juli 2019

Ik had drie beestjes,
drie beestjes van steen.
Een vogeltje
Een veulentje.
Een varkentje.

Ze zijn gevallen.
Ze braken stuk.
Ik heb ze gelijmd.
‘t Is bijna gelukt.

Ik heb drie beestjes,
drie beestjes van steen.
Een volentje.
Een veukentje.
Een vargeltje.

1993


Nee, dit gedicht komt niet uit haar nieuwe bundel met jeugdgedichten (voor lezers vanaf negen jaar), maar dat van morgen wel. 

HEE DAAR mijn twee voeten is de titel en omdat Joke van Leeuwen niet alleen schrijver voor kinderen en volwassenen is, maar ook tekenaar, illustreerde ze die weer helemaal zelf. Prachtige, fraai uitgegeven bundel. En waarom dan vandaag een oud gedicht? Omdat ik het heb onthouden sinds ik het voor de eerste keer las. Ik had drie beestjes…

Archief 2019