Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 27 - 191. Frouke Arns: Hotspot

woensdag 10 juli 2019

Vervolg van gisteren.


je kunt met lettervermicelli uit de soep
vertellen hoe hier op Romeinse resten
een stiefselkeet uit as herrees

hoe een fabriek de wijk nam en alles veranderde
aan de lopende band; de ketels verdampten
net als de jongens en meiden met witte mutsen

hoe achter deze muren nieuwe mensen nu
de handen uit de mouwen steken, hoe het bruist
in dit complex van dromen en bedrijvigheid

je kunt, als deze woorden straks gesloopt zijn
en hier een toekomst huizenhoog verrijst, steeds
opnieuw de verhalen niet verloren laten gaan

2015


Niet uit de nieuwe bundel, maar gewoon omdat het zo’n mooi straatbeeld is, daar met haar gedicht aan de Waalbandijk in Nijmegen. In die stad was Frouke Arns in 2015 en 2016 Stadsdichter.


Het gedicht gaat over deze plek. De Romeinen bouwden de stad en de Honig-fabriek heette in het dialect stiefselkeet. Daar werden deegwaren gemaakt, waaronder vermicelli. Nadat de fabriek failliet ging werd het Honig-gebouw een tijdelijke culturele hotspot. Er zijn 150 culturele en ambachtelijke bedrijfjes gevestigd. De gemeente is van plan de fabriek in 2020 te slopen en hier huizen te bouwen. Als de poëzie maar blijft!

Archief 2019