Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 1 - 9. Jan J. Pieterse: Maarten

woensdag 09 januari 2019

Het was die dag nog vroeg in de kroeg.
De serveester zette voor de zoveelste keer
bij mij een koffie verkeerd neer
en bij Maarten een bier.

Toen ik haar nogmaals vroeg
om 'n koffie verkeerd en 'n bier,
reageerde zij verbouwereerd:
'NÒG EEN KOFFIE VERKEERD?'

2016


Was bij TALK, het theaterprogramma waarin Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse en John Schleipen hun publiek een voorstelling lang trakteren op taalvondsten, –spelletjes en –verrassingen. Plezierdichten in navolging van grote voorbeelden als Drs. P en Ivo de Wijs.        

Na afloop gaat steevast de winkel van Jan Jee open en dan kunnen bezoekers hun keuze maken uit inmiddels meer dan twintig bundels met puntdichten en andere voorleesteksten. 

Jan deed mij, om de verzameling compleet te houden, zijn laatste cadeau: Kat in de zak! Daarin las ik bovenstaand gedicht over Maarten van Roozendaal.
 
Mooi opstapje naar de biografie die volgende week verschijnt van deze veel te jong gestorven dichter-zanger (hij was net 51 jaar geworden). Niet gestorven aan zijn drankmisbruik, waaraan Pieterse refereert, maar aan longkanker als gevolg van zijn rookverslaving.

Blijf morgen overigens nog even bij Jee Pee. Las te grappige teksten om de bundel nu al weg te leggen.

Archief 2019