Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de 
inhoudsopgaven van 2024-1 (A t/m K) en 2024-2 (L t/m Z), 2023-1 (A t/m K) en 2023-2 (L t/m Z), 
2022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 
(A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 29 - F. Starik: Sorry, Martien

woensdag 25 juli 2018

’s Nachts ga je de hond uitlaten
dat moet met een hond. Voor wie
in Hilversum woont, aan de rand
van een natuurgebied, ligt een hond

enorm voor de hand. Als je de De Ruyterlaan
uitloopt, de Zuiderheideweg oversteekt
ben je er al, de naam zegt genoeg. Die nacht
kwam je niet zover: je werd neergestoken

in je eigen laan, pal in het zicht van een camera
die feilloos registreerde hoe een onbekende man
met een lichte broek en een donker jack aan

meerdere malen redeloos op je instak,
met brute kracht. De politie vraagt
wie is die man? Bent u dat? Ja.

2017


Bundel uit 2017 waaraan ik nog geen aandacht schonk: Moordballaden. Op ware moorden gebaseerde gedichten, samengesteld door Bart FM Droog. 
 



Vaak schreef ik in deze rubriek over het project Eenzame Uitvaart (zie onder meer hier), waarbij een van de dichters een saluut brengt aan een overledene van wie anders niemand de uitvaart zou bezoeken. De dichter schrijft een gedicht aan de hand van de informatie die zij / hij over die gestorven persoon krijgt en leest dat voor tijdens het door de gemeente belegde afscheid. 

Bart FM Droog – als Groningse stadsdichter destijds de grondlegger van de Eenzame Uitvaart – realiseerde zich dat het bij de meeste eenzame uitvaarten gaat om mensen die op natuurlijke wijze of door eigen hand gestorven zijn, maar zelden of nooit is er de confrontatie met gewelddadige sterfgevallen. Aangezien de manier van overlijden voor de dichter van dienst vaak een belangrijke rol speelt, vroeg hij zich af hoe dichters zouden schrijven als het om moordgevallen gaat. 

Hij besloot tot een experiment en plaatste daarvoor een oproep op Facebook. Dichters die gedichten over moorden wilden schrijven, konden zich bij hem melden. Binnen enkele dagen kreeg hij veertig aanmeldingen, van wie sommige dichters al met kant en klare gedichten kwamen. De anderen kregen van Droog een moord toegewezen: van 1256 (de moord op Graaf Willem II) tot 2011 (een overval, op een man van 66 jaar) 

Het resultaat is dit boek met gedichten over echt gebeurde levensdelicten, voorzien van toelichtingen daarop. Een aantal van deze moordzaken is onopgelost. Uit het voorwoord: Voor cruciale tips over de zaken uit 1992-2011 looft de politie beloningen uit tot € 20.000. Heeft u informatie die kan leiden tot een oplossing? Neem dan contact op met de politie. Tel: 0800-6070, e-mail: coldcase@politie.nl.
Altijd handig die informatie. 

Bovenstaand gedicht van F. Starik –dichter over wie ik (zoals hier) ook vaak schreef; hij was in de loop der jaren toch de grote ambassadeur van de Eenzame Uitvaart – gaat over de moord op Martien van der Meijs (72 jaar) op 20 januari 2002 in Hilversum. Als hij zijn hond uitlaat, wordt hij neergestoken, vlakbij zijn huis aan de Admiraal de Ruyterlaan. De dader is nooit gevonden.  

Archief 2018