Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de 
inhoudsopgaven van 2024-1 (A t/m K) en 2024-2 (L t/m Z), 2023-1 (A t/m K) en 2023-2 (L t/m Z), 
2022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 
(A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 27 - Jan Blaaser: De zonsverduistering

vrijdag 13 juli 2018

[Luister hier]

Ach ja, als de mensen elkaar wat beter begrepen, hè… Want mensen begrijpenelkaar soms verkeerd omdat de mensen zo slecht luisteren.Als je nagaat hoe soms een bericht overgebracht wordt.Vooral een legerbericht.

De commandant tegen de kapitein: “Morgen vindt, tussen twee en drie uur,een zonsverduistering plaats. Laat de mannen om kwart voor twee aantreden, in carrévorm, onbepakt enonbezakt.Dan kunnen ze vanaf het exercitieterrein het schouwspel waarnemen. Na afloop is er in de kantine gelegenheid tot het stellen van vragen.”

De kapitein aan de luitenant: “Op verzoek van de commandant vindt ermorgen, tussen twee en drie, een zonsverduistering plaats.Mannen in carrévorm, onbepakt en onbezakt. Dan kunnen ze het schouwspel gadeslaan. Na afloop is er in de kantine gelegenheid om, om… In de kantine is er… Ja, er is gelegenheid om na afloop in de kantine te zijn.”

De luitenant naar de sergeant: “Op verzoek van de commandant moet morgen dezon verduisterd worden. Dat doen we morgen met z'n allen tussen twee en drie. Laat de zakken onbepakt in carrévorm staan.Na afloop alles naar de kantine brengen.”

De sergeant naar de korporaal: “De ouwe zak gaat morgen de zon verduisteren. In de kantine. Tussen twee en drie. In carrévorm.”

De korporaal tot de soldaten: “Op verzoek van de commandant wordtmedegedeeld dat morgen in Carré wordt opgevoerd: Zoek de zon op.Plaatskaarten verkrijgbaar tussen twee en drie in de kantine.”

De soldaten onder mekaar: “Ze komen morgen opnamen maken van Breng eens
een zonnetje onder de mensen
. Heb de commandant bedacht. Nou, dan gaat die ouwe zak zelf maar in de zaal zitten.”

1970


Lezend in een bijzondere poëziebundel waaraan ik de komende dagen in deze rubriek aandacht besteed, moest ik aan deze conference van Jan Blaaser (1922-1988) denken. Wie kent hem nog? Groeide uit van kluchtspeler en moppentapper tot televisie-acteur en cabaretier. De tekst hierboven is zijn bekendste conference. Nog beroemder is zijn carnavalshit Tante heeft een olifant (1970): 

M'n tante heeft een olifant (tettetteterettettet)
Dat ding ligt in een ledikant (tettetteterettettet)
‘t Slurfje hangt buitenboord (tettetteterettettet)
zodat je niet z'n snurken hoort (tettetteterettettet)

Morgen maar snel over naar de poëzie!

 

Archief 2018