Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 15 - Bart Moeyaert: Kwijt

woensdag 18 april 2018

Zo kwijt als dood
mag je niet gaan.
Hoe ruim ik op,
als ik niet eens
kan bellen, vragen
of je onze foto nog wel wil?
Dan blijft het eeuwig stil
in huis en ben je
niet eens weg, maar dood.
Nee, als ik je verlies,
dan hoop ik dat ik
op mijn zakken sla,
een poosje zoek
en dan ineens bedenk
dat jij allang
gevonden bent
door wie je liever ziet.
Dan zal ik kunnen rusten.
Anders niet.

2000


Nog één gedicht uit Een boek van wondere dingen, opnieuw uit de afdeling Verlies. Nu maar een klein beetje internationaal, want Bart Moeyaert (1964) komt uit Vlaanderen. Ik nam pas één keer eerder (zie hier) een gedicht van hem op .

De keuze is te lezen als luchtpostbrief aan mijn beste vrienden: A & J, die gisteren afscheid namen van een dierbare die het leven niet meer wilde leven. Als ik je verlies, dan hoop ik […] dat jij allang gevonden bent door wie je liever ziet. Dan zal ik kunnen rusten. Anders niet.

Archief 2018