Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 4 - Kreek Daey Ouwens: Vandaag...

donderdag 01 februari 2018

Vandaag zetten moeder en grootmoeder een
vierde bord op de tafel. Ze leggen er behoed-
zaam een lepel naast. Bij de lepel ligt de
foto van het jongetje. Na het eten wast
onze moeder het lege bord af en zet het
terug in de kast.

Dit is een stille dag.

2017


Oefening in het alleenlopen is al de zevende bundel van Kreek Daey Ouwens (1942). Die verscheen in oktober en beleefde in december al haar derde druk. Waarom ken ik haar werk niet? Prachtig omslag (met een vogelafbeelding van Elly Strik) en bijzondere poëzie rond een fascinerend thema.

Deel een: de ik-persoon is een kind dat scherp haar omgeving observeert: haar grootmoeder, de twee grootvaders, haar verdrietige moeder, haar (in een concentratiekamp?) opgesloten vader, haar twee oudere zusjes en… veel gebeurtenissen die, net zoals in bovenstaand gedicht, zijn gerelateerd aan de dood van haar broertje, dat al stierf voordat zij is verwekt.
Deel twee: het kind werd volwassen en observeert nu andere zaken scherp, zoals de liefde en haar eenzaamheid.
Soms in slechts één enkele regel en zelden langer dan een halve pagina.

Van de achterkant: Oefening in het alleenlopen gaat over het tekort van de taal, het onvermogen van mensen elkaar door middel van de taal te bereiken. De volwassen ik-figuur in het tweede deel kiest langzamerhand voor een andere werkelijkheid […] die zich alleen nog maar laat vangen in poëzie.

 

Archief 2018