Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de 
inhoudsopgaven van 2024-1 (A t/m K) en 2024-2 (L t/m Z), 2023-1 (A t/m K) en 2023-2 (L t/m Z), 
2022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 
(A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 52 - Frank Verhallen: Gijs!

zaterdag 30 december 2017

Gijs loopt het podium op dat het aardrijkskundelokaal verbeeldt. Hij praat in zichzelf. Hij zegt dat hij  nog snel even gaat studeren voor de toets van het volgende lesuur. Hij gaat op een schoolbank zitten en pakt uit zijn schooltas een schrift. Hij zit te lezen.

Addis komt in de zaal oplopen. Hij oogt somber. Hij kijkt eerst naar Gijs, die in het klaslokaal zit te studeren, onwetend van wat er gaat gebeuren. Dan draait Addis zijn gezicht naar de zaal en zegt:

Ik was ziek van alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Ik was daardoor die dag niet op school.
Ik heb alleen maar aan mezelf gedacht en niet aan hen. Daardoor heb ik Badel & Gijs niet kunnen beschermen…
Vier oudere jongens – de klootzakken, drie zitten niet eens op deze school! – kwamen het aardrijkskundelokaal binnen en gingen om Gijs heen staan… De eerste pakte zijn schrift af, gooide het op de grond en zei:

Machteld komt oplopen. Zij kijkt eerst naar Gijs in het klaslokaal en draait zich daarna naar de zaal. Als zij naast Addis staat, vervolgt zij:

“Onze redder in nood. Waarom moet jij weer het braafste jongetje van de klas zijn? Addis gaat gewoon terug naar Ethiopië. Daar is toch niks mis mee?” Hij krijgt een klap.

Gijs speelt dat hij een klap krijgt en valt half over de tafel.
Arend komt oplopen. Kijkt bezorgd naar Gijs, die in het klaslokaal is aangevallen en net weer overeind komt van de tafel. Arend draait zich vervolgens naar de zaal. Als hij tussen Addis en Machteld in staat, gaat hij verder:

De tweede: “Elke dag is jullie school in het nieuws. Zou het niet beter zijn dat jullie gewoon lessen volgen in plaats van voortdurend actie te voeren?” Gijs krijgt nog een klap.

Gijs speelt dat hij een klap in zijn buik krijgt en krimpt in elkaar.
Machteld:

De derde zei: “Als je zo nodig elke dag in de krant wilt staan, doe dat dan in je vrije tijd.” En wéér krijgt hij een klap en valt.

Arend:
En de vierde jongen: “Waarom loop je zo achter die Addis aan? Ben je homo geworden?” En dan schopt hij hem keihard tegen zijn hoofd…

Gijs ligt knock-out op de vloer van het lokaal.

Addis, die zich inmiddels van de gebeurtenissen had afgewend, kijkt verschrikt, eerst naar het deur van het leslokaal en dan naar het publiek. Hij zegt, terwijl zijn handen naar zijn oren gaan:

En toen kwam Badel binnen…

Badel (vrouwelijk gekleed) komt opgewekt het lokaal binnenlopen, ziet Gijs liggen. Zij wil naar hem toe rennen. Arend gebaart dat zij moet blijven staan.
Terwijl Addis ineenkrimpt met zijn handen gevouwen achter zijn hoofd en zijn onderarmen strak tegen zijn oren, zodat hij niets hoeft te horen, zegt Arend:
 
Ze wilde Gijs helpen, maar werd tegengehouden. De leerling die Gijs schopte, zei tegen haar:
“Gijs is homo geworden. Heeft nu een vriend: heet Addis. Dus jij bent nu weer vrij.”

Machteld blijft de zaal in kijken en zegt vol afschuw:

Ze sloten Badel in. De ene greep - met zijn vieze, vuile, smerige poten - naar haar borsten, de ander onder haar rok…
 
Badel staat daar hulpeloos alleen. Zij kijkt angstig voor zich uit. Slaakt dan een gil en blijft gillen. Zij trekt haar kleding stuk…

Black out.

2017


Toelichting: zie hier

Archief 2017