Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 50 - Stijn van der Loo: Machteloos

dinsdag 12 december 2017

[Beluister hier]

Hoe machteloos ik jou heb liefgehad
en nog, het houdt niet op
Je naam alleen of de gedachte aan
wat ik zou doen, wat ik zou denken
wat ik zou zien, wat ik zou voelen
als jij nu hier in plaats
van dit lieve meisje lag
in dit bed, met deze zon
door deze gordijnen

Hoe jk jou aanbid en hoe ik je
zou sparen en eren
bedenk ik mij bij elke vloek
die ik uitspuug naar diegene
die het ook niet helpen kan
en die totaal voor mij wil zijn
wie ik had willen zijn voor jou

Zij die mij neemt zoals ik ben
en al mijn buien voor lief

Zij meent zeker dat ik zo ben
zo machteloos
heb ik jou lief

2012


Vandaag weer even terug naar Stijn van der Loo. Hij en ik hebben er al een coproductie van gemaakt, want voor elk led van hem dat ik in deze rubriek plaats, maakt hij een YouTube-filmpje

Machteloos, dat ook door Marleen van der Loo wordt gezongen op de vrijdag te verschijnen cd met liedjes van haar broer, is afkomstig van de cd Stijn en de liefde, die weer deel uitmaakt van het gelijknamige boek. Daarin schrijft hij over dit lied:
 
Dit liedje, zo klein en machteloos, wat valt erover te zeggen? Het was zo, ik zong het en daarmee uit. Zo klein en eenvoudig mogelijk. Dat het mag raken en schuren en dat is al. Dat het vrede mag brengen, uiteindelijk, in ons gemoed, in dat van de zanger en uiteindelijk op de hele planeet. Veel gewenst misschien, maar beter veel dan weinig.

Archief 2017