Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 44 - Seth Gaaikema: Nederland is vol

vrijdag 03 november 2017

Winnie Sorgdrager, onze […] nieuwe minister van Justitie, […] heeft vorige week woensdag beslist dat Iran een veilig land is. Dat heeft ze even beslist aan een bureautje in Den Haag. We weten allemaal van Amnesty International dat het helemaal geen veilig land is, maar Winnie Sorgdrager heeft gezegd: “Het is een veilig land.” Dus al die vluchtelingen moeten terug!

Ga maar terug! Laat je handen afhakken, laat je levend martelen, laat je verkrachten, laat je huis in brand steken… Stuur, als het kan, even een foto van je massagrafje! En je niet te veel verdedigen, hoor, want Winnie Sorgdrager houdt niet van excessief geweld. En je kan de zenuwen krijgen, want dit land is vol.

Dit land vol? Dit land vol?
Vol is de snelweg, zijn de parkeerterreinen,
de supermarkten, de drankwinkels,
de autoshowrooms,
de Makro's, de disco's,
de automatenhallen en de speelgoedzaken,
de elektronicagroothandels en de meubelboulevards,
de keukencentra, de plavuizenpaleizen
en de sterrenrestaurants – die zijn vol!

En vliegtuigen op weg naar landen waar de zon schijnt
en waar het voor ons veilig is, die zijn vol! En wij zijn vol!
Volgevreten!
Volgezopen!
En wat het ergste is:
voldaan!

1993


[Zie ook: tien bijdragen over My Fair Lady in Logboek28 oktober t/m 6 november.]

Lovend schreven wij in onze landelijke dagbladen - ik in Trouw - over zijn theatershow De wereld is stapelgek, nu wij nog, uit 1993, waarin de cabaretier zich niet verschool achter zijn woordkunst, maar zijn hart vrijuit liet spreken.
Hij nodigde mij uit en zei: “Ik wist dat jullie dit mooi zouden vinden. Hoe voorspelbaar. Maar het is zo gemakkelijk: boosheid veinzen over zo’n actueel onderwerp en dan komen met kreten als Volgevreten, volgezopen, voldaan... Effectbejag - dat is het waar jullie van smullen. Nee, dit zijn echt niet mijn beste teksten, zoals jullie suggereren. Ik ben trotser op - nou, wat denk je? Ik hoefde niet lang na te denken en zei: "Ja, ik weet er wel een."

Archief 2017