Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 44 - Piet Paaltjens: De melkboer

maandag 30 oktober 2017

Wel menigmaal zei de melkboer
Des morgens tot haar meid:
“De stoep is weer nat.” Och, hij wist niet
Dat er ’s nachts op was geschreid.

Nu, dat hij en de meid het niet wisten,
Dat was minder; - maar dat ZIJ
Er hoegenaamd niets van vermoedde,
Dat was wel hard voor mij.

1867
 

Pseudoniem van de melancholische dichter-predikant Francois Haverschmidt (1835-1894). Op dit moment staat Schiedam in het teken van Piet Paaltjens, omdat daar 150 jaar geleden zijn dichtbundel Snikken en Grimlachjes werd gedrukt en uitgegeven.

Hoogtepunt van de festiviteiten: de verschijning van een cd met twaalf van zijn gedichten, gezongen door onder anderen Freek de Jonge, Alex Roeka, Spinvis en Jan Rot. Laatstgenoemde zingt Immortellen XLIX, beter bekend als De melkboer.Jan Rot: De gebroken harten van Haverschmidt hebben mij altijd zeer aangesproken. De tekst van Wel menigmaal zei de melkboer is al een leven lang favoriet. Voor deze versie […] heb ik er een mantra van gemaakt, met de slinkse bedoeling dat iedereen die deze versie twee of drie keer heeft gehoord, hem vanaf dan zo kan opzeggen. Elk mens moet op bevel minstens drie gedichten kunnen ophoesten. Laat dit er een van zijn.

 

Archief 2017