Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 42 - Miriam Van hee: Pinguïns

donderdag 19 oktober 2017

de jongen hebben nog dons op de borst
als ze toekijken hoe zich hun moeders
langzaam verwijderen, in de mist, als
hebben ze voetboeien om, hun tijd is

gekomen, zij moeten zich storten in zee,
de jongen zich redden alleen, wie heeft
hun geleerd om nooit de vorm uit het oog
te verliezen, zij zien naar het schijnt elkaar

nooit terug, daar staan zij, de ijzige wind
blaast verzamelen, het is zaak voor de
sprong vrienden te vinden en je vraagt

je wel af wat ze voelen, heimwee
verlangen, maar het is dit, geen keuze
geen sneeuwpret maar voetboeien, dit

2017


Prachtig 'sonnet'. De jongen kijken toe hoe zich hun moeders langzaam verwijderen. Toch blijven ze staan: als hebben ze voetboeien om. Want ze hebben geleerd om nooit de vorm uit het oog te verliezen en dus blijven ze kijken naar de zee en niet naar hun vertrekkende moeders, ook al zien zij naar het schijnt elkaar niet terug. Het is geen keuze, maar bittere noodzaak. Immers: hun tijd is gekomen, de jongen moeten zich storten in zee, [...] zich redden alleen. Ze schuifelen naar elkaar toe, want hun instict leert: het is zaak voor de sprong vrienden te vinden. De ijzige wind blaast verzamelen... 


 

Archief 2017