Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 38 - Liselore Gerritsen: Wie?

vrijdag 22 september 2017

Zie en luister hier: Herman van Veen

Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald?
Wie heeft het licht in jou gedoofd?
Wie heeft je rode wangen bleek gemaakt?
Wie joeg je dromen uit je hoofd?
Wie brak jouw kleine hart,
kleurde je ogen zwart?
Wie is niet nagekomen wat hij heeft beloofd?

Wie heeft het lachen in jouw keel gesmoord,
heeft je vuisten zo gebald?
Wie heeft dat onbevangen kind vermoord,
dat altijd opstaat als het valt?
Wie boog jouw rechte rug,
trapte je speelgoed stuk?
Wie brak je vleugels in de vreugde van hun vlucht?

Wie is er zo aan jou voorbijgegaan?
Wie verraadt hier jouw geloof?
Wie houdt zich voor het kraaien van de haan
na de derde keer nog doof?
Wie is het die vergat
dat jij de toekomst had?
Wie heeft jou, net als ik, te weinig liefgehad?

1982


Er is een nieuwe cd van Herman van Veen op komst. Al bijna zijn tweehonderdste! Reden om, in blije afwachting daarvan, deze dagen stil te staan bij zijn mooiste loopbaan-liederen, veelal geschreven door vaste tekstschrijvers als Rob Chrispijn en Willem Wilmink. Wie is geschreven en zelf vertolkt door Liselore Gerritsen en is te vinden op haar LP Oktoberkind. Maar het lied werd vooral bekend door deze uitvoering van Herman van Veen. 

De tekst moet wel gaan over wangedrag van volwassenen t.a.v. kinderen en de ernstige beschadigingen die daar het gevolg van zijn. Indrukwekkende opening:
Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald? Nog rakere slotregel: Wie heeft jou, net als ik, te weinig liefgehad? Door die tussenzin: net als ik. Eigenlijk staat er niet ik, want het gaat over alle volwassenen: er niet in geslaagd een kwetsbaar kind te beschermen tegen oorlogsgeweld, seksueel misbruik, verwaarlozing... Daardoor is de zon niet blijven schijnen op de rode wangen van zo'n onbevangen dromer... Wie brak je vleugels in de vreugde van hun vlucht?


 

Archief 2017