Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 35 - Jan Boerstoel: Schrijversblok

zondag 27 augustus 2017

De wereld slaapt al, maar de schrijver zit
nog altijd met de handen in zijn haren
mistroostig naar het vel papier te staren,
dat leeg gebleven is en hagelwit.

De muze is een grillige vriendin,
soms ongeduldig, maar er zijn ook nachten
als deze, dat ze lang op zich laat wachten,
dan heeft ze kennelijk niet zoveel zin

en komt ze pas tegen de dageraad...
"Oh, sorry hoor! Ik ben een beetje laat."

1986


De sonnettine: een tienregelig gedicht: twee kwatrijnen en een distichon met het rijmschema abba cddc ee. Jan Boerstoel (zie ook hier en hier en hier en hier) is zelf de bedenker van dit verkorte sonnet, waarvoor Heinz Polzer (Drs P) de naam sonnettine bedacht. Boerstoel schreef voor een reclamebureau een minipoëzieboekje dat om de hals van een wijnfles moest kunnen bevestigd. Voor de Shakespearesonnetten (drie kwatrijnen en een distichon) die hij wilde schrijven, bleek te weinig ruimte; dus liet hij een kwatrijn weg. Daarna bleef hij deze vorm gebruiken, zoals voor zijn wekelijkse actualiteitengedicht in het Parool (1984-1988) en later het AD (1997-2000). Dat oerbundeltje voor het reclamebureau, Poésie d'Amour genaamd, heb ik:

En nog wel wat meer Boerstoeltjes:


 

Archief 2017