Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 31 - K. Schippers: No, No, Nanette

zondag 30 juli 2017

Tea for two heeft voor de oorlog
iets voor mijn vader gedaan.
En ook voor mij.
Hij liep langzaam om
het langer uit een huis
te kunnen horen
en miste zo lijn 2.
In de volgende zat mijn moeder.

1965


Nog niet één keer K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stiger, 1936) in deze rubriek constateer ik. Daarom vandaag een klassieker, uit een van zijn eerste bundels, getiteld Een klok en profil (1965). Behoeft niet veel toelichting. No, No, Nanette is een musical, uit 1924, en daarin zat het nummer Tea for two. Doris Day zong Tea for two pas in 1948 en Frank Sinatra nog later. Schippers heeft het over voor de oorlog, dus misschien wel over deze uitvoering.  
Mooi enjambement:
Hij liep langzaam om. Het klopt: zijn vader liep om in de betekenis van een langere weg nemen. Maar lees je door, staat er: Hij liep langzaam om het langer [...] te kunnen horen, dus met om in de betekenis van het bijwoord teneinde (= met het doel). Schippers had kunnen schrijven: Hij liep langzaam om / om het langer..., maar daar is hij dus net te veel een goede dichter voor.   


Archief 2017