Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een sinds 2016 dagelijkse en vanaf 1 januari 2020 wekelijkse, maar daarna toch weer iets vakere rubriek met gedichten en gedachten daarover. Vanaf januari 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan drie boeken in voorbereiding. Het levensmotto blijft: ik ben onderweg om mooie dingen aan te raken.

------

Voor wie een handvat zoekt:
Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar;
met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20232022-1 (A t/m K), 2022-2 (L t/m Z) 2021-1 (A t/m K), 2021-2 (L t/m Z), 2020-1 (A t/m K), 2020-2 (L t/m Z), 2019, 20182017 en 2016.

Week 29 - Hella Franken: Beroemd van het witte doek

dinsdag 18 juli 2017

Heel veel Olandese zullen er niet... - je komt ze niet tegen.
Maar gister dronk ik even iets op dat (let-fig-)topterras,
toen een stel kwam zitten. Hij, in het Nederlands, wat voor glas
zij wilde? Wonen al geruime tijd in 'n nabijgelegen

dorpje, waar zij indertijd iets kochten voor een habbekras.
Hoe lang dat is geleden? Toch al zeker een jaar of negen.
Pas toen zij onlangs dan eindelijk hun AOW verkregen,
viel snel het besluit: verhuizen. "Dus wij zijn nog groen als gras."

Hoe ik dat weet? Scènes uit leven en werk van..., 'k las dat boek
daar. Zij zagen dat, wilden weten of ik onvoorziene
landgenote van hen tweeën was. "Misschien zelfs van orgine?"

Aangename uren later kwam opeens de vraag: "Wat zoek
je in die man, Fons Rademakers, beroemd van 't witte doek?"
Morgen bezoeken wij zijn graf, op mijn steenworpse colline.

2017


Heel veel Olandese zullen er niet... - je komt ze niet tegen. Heel lang heb ik naar die regel zitten staren. Ik denk dat het zelfspot betreft op de rijmdwang / rijmdrang die zich binnen zo'n strakke sonnetvorm aan de dichteres opdringt. Hier lag een binnenrijm voor het grijpen: Heel veel Olandese zullen er niet wezen. Maar zij corrigeert zich: Heel veel Olandese [...] - je komt ze niet tegen

Ook in de tweede zin iets geks: een (let-fig-)topterras. Ik denk dat zij wil zeggen: top, zowel letterlijk (hooggelegen) als figuurlijk (van kwaliteit). Wie zuinig moet zijn op de lettergrepen die zij zorgvuldig telt, weet dat zij er met die afkorting zomaar vier bespaart. 

Veel meer geheimen biedt het gedicht niet. De ik-persoon zit op een Italiaans dorpsterras te lezen en raakt aan de praat met landgenoten. Zij hoort dat het Nederlanders zijn, want de man stelt zijn vrouw een vraag. Hoe die weten dat zij ook uit Nederland komt? Zij zit te lezen in het boek
 Scènes uit leven en werk van Fons Rademakers. Als zij aangenaam aan de praat zijn geraakt, komt opeens de vraag: "Wat zoek je in die man [...], beroemd van 't witte doek? Zij vertelt dat hij vlak bij haar huis - op [...] steenworpse afstand - begraven ligt, wat haar interesse gewekt moet hebben, waarna zij zich dit boek heeft aangeschaft. Ze besluiten de volgende dag met z'n drieën naar zijn graf te gaan kijken.

Filmacteur, -regisseur en - producent Fons Rademakers (1920-2007) was inwoner van het dorp waar Hella Franken verbleef toen zij haar Reissonnetten uit het Zuiden schreef. Hij ligt begraven op het kerkhof op de colline (heuvel) aan de rand van de dorpskern.

Hieronder enkele foto's van het kerkhof, met onderaan de grafsteen van Fons Rademakers.
 

Archief 2017