Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 26 - Friso Wiegersma: Niemand dan wij

maandag 26 juni 2017

Vanmorgen heeft Jansen een vliegtuig genomen
En Pietersen racet op de snelweg voorbij
Maar wij kijken hier naar de ruisende bomen
Bij mij op m'n kamer waar niemand kan komen
Niemand dan wij

Het cocktailgeklets en de teeveereclame
De kreten van linker- en rechterpartij
Ze laten me koud, voor jou en mij samen
Zijn woorden niet nodig, alleen maar een kamer
Niemand dan wij

Geen enkel geluid dan een vogel die fluit
Het verre geroep van een kind
Tot alles verstomt als de schemering komt
Je hoort de gordijnen die bewegen op de wind

Ministers, artiesten, religies verdwijnen
Een leven gaat langzaam maar zeker voorbij
Zolang als het duurt leg je hand in de mijne
De bomen, het zachte beweeg van gordijnen
Niemand dan wij

1973


Frank Jochemsen bezorgde brieven en tekeningen van Wim Sonneveld. Het boek vercheen zojuist. In de inleiding schrijft hij:
Niemand dan wij is de laatste liedtekst die Friso Wiegersma voor Wim Sonneveld geschreven heeft. Het lied kwam in eerste instantie niet al te best tot zijn recht: het werd in de film Op de Hollandse toer uit 1973 buiten beeld door hem gezongen, met beelden van een jong stelletje dat in de film voorkomt. Op de Hollandse toer was Wim Sonnvelds allerlaatste project. Kennelijk schreef Wiegersma het lied vanuit zijn onderbewuste, want het was pas jaren later dat hij zich realiseerde dat de inhoud van de tekst helemaal niet op een jong stelletje slaat, maar op oudere gelieven die al langer bij elkaar zijn en hopen dat het nog even mag duren. Oudere gelieven zoals hij en Wim Sonneveld op dat moment waren.

Morgen meer over dit boek. 

Archief 2017