Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 25 - Gerrit Kouwenaar: De zomer is grijs...

donderdag 22 juni 2017

De zomer is grijs deze zomer
helder maar grijzer, doorzichtig maar zwaarder
alsof er een haarfijne as daalt over het eten

alsof men een eender lichaam geleden
kijkt naar zijn vader die beige en levend
het gazon van het paradijs maait

de zomer is grijs als melk in een beker
als brood in een oorlog, men hoort
het donker onder de stenen

1996


Zie ook zondag, maandag, dinsdag en woensdag.

Anna Enquist (in Een tuin in de winter):
Paula [...] wilde voor Gerrit zorgen zoals ze altijd had gedaan, ze wilde hem niet ergeren en niet boos maken. Maar ze was het overzicht kwijt en werd een vreemde in haar eigen huis, haar eigen gedachten. Een enkele keer kon zij over haar angst spreken. De aftakeling was niet te verdragen. [...] De zomers in Frankrijk werden gepland aan de hand van de agenda's van vrienden. Er moest altijd iemand zijn om auto te rijden, boodschappen te halen, te helpen met de dagelijkse dingen. De zomers werder korter en grijzer. Hoelang nog?
 

Archief 2017