Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 24 - Johanna Kruit: Van marmer de lucht...

zondag 11 juni 2017

Van marmer de lucht. Mijn moeder heeft
vandaag weer eindelijk haar glimlach
opgezet. Ik ben nog klein. De dag is
jong en blij. Ik voel dat ik beleef

wat goed is. Zit ik al op school?
Waarschijnlijk niet. Een van de poezen ligt
te slapen in het gras. De tuin is dicht
gegroeid met struiken, maar ook vol

van bloemen die wij plukken gaan.
Er is nog niemand dood. De wereld is
precies zoals ik denk. Maar hoe vergis
ik mij. Daar komt mijn vader aan

en maakt mijn moeder bang
met zwarte woorden in een telegram.

1985


Op 23 februari nam ik in deze rubriek een gedicht op van Johanna Kruit en kort daarna was de dichteres zo aardig mij haar verzamelde gedichten 1980-2000 te sturen, uitgegeven onder de titel
Zeegrens. Ik had die bundel, maar leende haar lang geleden uit en kreeg haar niet terug. Zo gaat dat soms helaas.

Ook Johanna Kruit was bevriend met Ed Leeflang (en hier en hier en hier en hier), met wie zij correspondeerde en hij bezocht haar oude huis als hij weer in zijn Zeeland was. Geruststellende gedachte dat wij nog zo vaak aan hem denken.

Gisteravond had ik
Zeegrens binnen handbereik en ik las erin en las er De Liefste zelfs uit voort. Ik stopte boekleggers tussen wel tien gedichten, afkomstig uit verschillende bundels: van Omtrent het tij (1985), met veel jeugdherinneringen, tot Vermoeden van tijd (2000), veel meer in het nu. Ik koos deze ochtend voor dit ene vroege gedicht.

Archief 2017