Gedicht gedacht

 Poëzie is alledaags in de zin dat het voor iedere dag is (Carol Ann Duffy)

Een dagelijkse rubriek met gedichten en gedachten daarover.

Vanaf 2019 zijn de afleveringen genummerd; op 31 december kom ik uit op 365. En ja, het klopt dat ik meestal al verder ben dan het jaar oud is; er is immers zoveel moois om het over te hebben.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019, 20182017 en 2016.

Week 4 - Judith Herzberg: Er was er eens...

zaterdag 28 januari 2017

Ze doet een van de postvakjes die aan de straatkant van het postkantoor in de muur bevestigd zijn, op slot en kijkt heel even smekend om zich heen. Alsof voorbijgangers er iets aan kunnen doen dat ze die brief niet kreeg. Of geen brief kreeg.

2017 


Er was er eens en er was er eens niet is de titel van de tekst hierboven en tevens de opening van de gelijknamige nieuwe bundel van Judith Herzberg (en hier). Ik schrijf bewust opening en niet openingsgedicht, want het is geen gedichtenbundel, maar een verzameling notities (van enkele regels, zoals hierboven), anekdotes (van een halve of hele bladzijde), korte verhalen (een pagina of drie), een theatermonoloog (zeven bladzijden) en een enkel gedicht.

Leonard Nolens stond met Leo Vroman (de enige keer dat ze elkaar ontmoetten) in de Bourla Schouwburg in Antwerpen, op het balkon naar beneden te kijken. Leonard vroeg aan Vroman: "Heb je geen hoogtevrees?" Waarop Vroman antwoordde: "Nee, ik heb springlust."


Vóór in de bundel staat een opsomming van de boeken die De Harmonie van de schrijfster uitbracht, netjes onderverdeeld in
poëzie, toneelteksten en proza. Ik zie nu al uit naar haar volgende werk om te weten in welk rijtje deze uitgave dan is geplaatst.

"Jacob heeft vier vrienden en alle vier heten ze Max. Nu heeft hij nog een vijfde erbij en die heet Jacob. In zijn klas zitten ook nog drie Alexanders en twee Katharina's. Ja, de mensen verwachten heel wat van hun kind."


Ach, noem dit toch maar gewoon... poëzie! 

Archief 2017