Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn op deze site niet meer terug te lezen.
Het Weekboek heet inmiddels Logboek.

Sinds de zomer van 2017 vang ik mijn berichten in 120 woorden:
de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad.

Sinds eind mei 2018 bestaan de series van 120-woordenberichten niet meer uit
losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, zij het wel per aflevering genummerd.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend
schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Met de pijl rechts van ARCHIEF 2018 (zie onderaan deze pagina) ga je naar
de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Week 21 - Jij bent van mij [1-2]

maandag 28 mei 20181.

Jij bent van mij van Peter Middendorp is een prachtig boek. “Jij bent van mij”, dacht de moordenaar van Marianne Vaatstra (1982-1999), zo verklaarde hij in 2013 voor de rechter, waarmee een einde kwam aan een verkrachtings- en moordzaak die ons land (en nog meer het Friese dorp Zwaagwesteinde) dertien jaar in zijn greep hield.

Middendorps boek is op die zaak gebaseerd, al staat duidelijk voorin dat het fictie betreft: een roman gedacht vanuit Jasper S., die nu Tille Storkema heet; een roman niet over hoe het ging, maar heeft kunnen gaan.

In alle lovende recensies mis ik helaas aandacht voor de scène waarin voor de ik-figuur, die alles schijnbaar gelaten ondergaat, het doek valt, vlak voordat hij wordt gearresteerd. 


2.
Natuurlijk zeg ik niet wat die scène is en inhoudt, want dit is een boekentip en dus verraad ik niets. Maar op dat moment vallen twee verhaallijnen samen: dat van de boer binnen zijn gesloten gezinsleven met vrouw en twee kinderen en dat van de dader van de verzwegen moord op een 16-jarig meisje die hij ook is.
Mddendorps schrijftechniek is fenomenaal. Ondanks korte zinnen en alinea's en onverwachte schakelingen weet hij een sfeertekening te schetsen van het Friese boerenleven, terwijl intussen gebeurtenissen door elkaar lopen rond twee 16-jarigen: het vermoorde meisje toen en de dochter nu.

Dan is er die beeldende scène die ik las alsof ik keek naar toneel of film. O, wat is dit een prachtig boek. 

 

Archief 2018