Frank Verhallen

Frank Verhallen (1956) is oprichter van cabarettheater Koningstheater (1997), mede-oprichter van cabaretopleiding Koningstheateracademie (1999) en directeur van cabaretproductiebedrijf Cabaretfirma (2012).

Hij is een autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en adviseert in die hoedanigheid theatermakers, studenten, journalisten, radio- en tv-makers, onderzoekers en wetenschappers. Ook publiceert hij, onder meer als journalist van het dagblad Trouw (1990-2000), als medewerker voor maand- en kwartaalbladen (als Doodgewoon, Mest en Nexus) en als auteur van inmiddels zo'n twintig boeken. Daaronder bevinden zich een monografie van Michel van der Plas (1993), een uitgave over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret 1970-1995 (1996) en het oeuvreboek over leven en werk van Freek de Jonge (2011). Daarnaast geldt hij als de biograaf van Youp van 't Hek, met wie hij al veertig jaar bevriend is.

In 2016 voltooide hij de derde versie van zijn zeer 'kwetsbare' eerste roman (Alsof er niets is gebeurd), die eind 2017 of begin 2018 in opnieuw sterk gewijzigde vorm verschijnt.
Hij is Blogger en hij werkt aan boeken over Hans Dorrestijn (voltooid 2016) en Neerlands Hoop (te voltooien 2017). Ook is hij de tekstredacteur van de Journalen van Co Westerik: dagboekaantekeningen, van 1948 tot heden, van een kunstenaar aan het werk. Die zullen omstreeks 2019 in zeven delen verschijnen. En op deze website schrijft hij dagelijks over poëzie.
Voorjaar 2017 wordt meer bekend over een andere belangrijke uitgave van zijn hand.

Frank Verhallen studeerde Nederlands, het vak waarin hij een aantal jaren lesgaf. Hij verpandde zijn hart echter niet alleen aan het theater en de literatuur, maar ook aan de beeldende kunst. Hij behoort tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land.

Binnen zijn collectie domineert het werk van Co Westerik (zie boven), van wie hij ruim tweehonderd prenten, tekeningen en aquarellen en een enkel schilderij bezit.

Januari 2013 opende Frank Verhallen in zijn woonhuis galerie Het Rode Huis, waar bezoekers kennis kunnen nemen van die Westerik-collectie en van zijn overige kunstverzameling, waaronder grafiek van Sam Drukker en Marlene Dumas, foto's van onder anderen Koos Breukel en Erwin Olaf en beelden van Harrie Gerritz en Erwin Peeters.
In tegenstelling tot de Westerik-collectie, die slechts te bezichtigen is in de galerie, is veel van dat werk wel te koop.

Het Rode Huis staat ook voor een eigen boekenreeks waarbinnen inmiddels drie delen verschenen. Het belangrijkste: Westeriks Werkelijkheid, welk boek verscheen ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de bevriende schilder-tekenaar-graficus Co Westerik. 
In een eerdere reeks, genaamd Koningstheatercahiers, publiceerde hij vier boeken, waaronder uitgaven over de Cabaretpioniers (Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse en Koos Speenhoff), over Theo Maassen en over Willem Wilmink.

In de liefde is Frank Verhallen, die drie keer was getrouwd, sinds het najaar van 2016 weer stevig verankerd. Vanwege haar functie kiezen zij er bewust voor haar op deze website niet bij naam te noemen, maar consequent aan te duiden als De Liefste, wat zij ook is.