Frank Verhallen

Frank Verhallen (1956) is oprichter van cabarettheater Koningstheater (1997), mede-oprichter van cabaretopleiding Koningstheateracademie (1999) - samen met Anna Uitde Haag, van 1998 tot 2008 zijn tweede echtgenote - en directeur van cabaretproductiebedrijf Cabaretfirma (2012).

Hij is een autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en adviseert in die hoedanigheid theatermakers, studenten, journalisten, radio- en tv-makers, onderzoekers en wetenschappers. Ook publiceert hij, onder meer als journalist van het dagblad Trouw (1990-2000), als medewerker voor maand- en kwartaalbladen (als Doodgewoon, Mest en Nexus) en als auteur van inmiddels zo'n twintig boeken. Daaronder bevinden zich een monografie van Michel van der Plas (1993), een uitgave over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret 1970-1995 (1996) en het oeuvreboek over leven en werk van Freek de Jonge (2011). Daarnaast geldt hij als de biograaf van Youp van 't Hek, met wie hij al veertig jaar bevriend is.

In 2017 voltooide hij de derde versie van zijn zeer 'kwetsbare' eerste roman (Alsof er niets is gebeurd), die eind 2017 of begin 2018 in opnieuw sterk gewijzigde vorm verschijnt.
Hij is Blogger en hij werkt aan boeken over Hans Dorrestijn (inmiddels voltooid) en Neerlands Hoop (te voltooien in 2017). Ook is hij de tekstredacteur van de Journalen van Co Westerik: dagboekaantekeningen, van 1948 tot heden, van een kunstenaar aan het werk. Die zullen omstreeks 2019 in zeven delen verschijnen. En op deze website schrijft hij dagelijks over poëzie.

Frank Verhallen studeerde Nederlands, het vak waarin hij een aantal jaren lesgaf. Hij verpandde zijn hart echter niet alleen aan het theater en de literatuur, maar ook aan de beeldende kunst. Hij behoort tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land.

Binnen zijn collectie domineert het werk van Co Westerik (zie boven), van wie hij ruim tweehonderd prenten, tekeningen en aquarellen en een enkel schilderij bezit.

Januari 2013 opende Frank Verhallen - samen met Mo van Hal, van 2008 tot 2016 zijn derde echtgenote - in zijn woonhuis galerie Het Rode Huis, waar bezoekers kennis kunnen nemen van die Westerik-collectie en van zijn overige kunstverzameling, waaronder grafiek van Sam Drukker en Kees Reijnen, foto's van onder anderen Koos  Breukel en Andres Serrano en beelden van Harrie Gerritz en Erwin Peeters. In tegenstelling tot de Westerik-collectie, die slechts te bezichtigen is in de galerie, is veel van dat werk wel te koop.

Het Rode Huis staat ook voor een eigen boekenreeks waarbinnen uiteindelijk drie delen verschenen. Het belangrijkste: Westeriks Werkelijkheid, welk boek verscheen ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de bevriende schilder-tekenaar-graficus Co Westerik. 

In een eerdere reeks, genaamd Koningstheatercahiers, publiceerde hij vier boeken: een uitgave over de Cabaretpioniers (Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse en Koos Speenhoff), uitgaven over Theo Maassen en Willem Wilmink en, samen met vriend en cabaretier-acteur Eric van Sauers, over restaurants in 's-Hertogenbosch.
Inmiddels staat er een nieuwe reeks op stapel, onder de titel De Oude Heuvel