Frank Verhallen

Frank Verhallen (1956) is oprichter van cabarettheater Koningstheater (1997), mede-oprichter van cabaretopleiding Koningstheateracademie (1999) en directeur van cabaretproductiebedrijf Cabaretfirma (2012).

Hij is een autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en adviseert in die hoedanigheid theatermakers, studenten, journalisten, radio- en tv-makers, onderzoekers en wetenschappers. Ook publiceert hij, onder meer als journalist van het dagblad Trouw (1990-2000), als medewerker voor maand- en kwartaalbladen (als Doodgewoon, Mest en Nexus) en als auteur van inmiddels zo'n twintig boeken. Daaronder bevinden zich een monografie van Michel van der Plas (1993), uitgaven over de geschiedenis van het Nederlandse cabaret 1970-1995 (1996) en over het cabaretduo Neerlands Hoop in Bange Dagen 1968-1979 (2018) evenals het oeuvreboek over leven en werk van Freek de Jonge (2011). Daarnaast geldt hij als de biograaf van Youp van 't Hek, met wie hij al veertig jaar bevriend is.

In 2017 voltooide hij de derde versie van zijn zeer 'kwetsbare' eerste roman (Alsof er niets is gebeurd), die medio 2019 in opnieuw sterk gewijzigde vorm verschijnt.
Hij is Blogger en hij werkt aan boeken over auteur-cabaretier Hans Dorrestijn (inmiddels voltooid), dichter Ed Leeflang (2019) en cabaretier Freek de Jonge (2020). Ook is hij de tekstredacteur van Journalen 1948-2016 van beeldend kunstenaar Co Westerik, die de komende jaren in negen delen zullen verschijnen.

Frank Verhallen studeerde Nederlands, het vak waarin hij een aantal jaren lesgaf. Hij verpandde zijn hart echter niet alleen aan het theater en de literatuur, maar ook aan de beeldende kunst. Hij behoort tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land.

Binnen zijn collectie domineert het werk van Co Westerik (zie boven), van wie hij ruim tweehonderd prenten, tekeningen en aquarellen en een enkel schilderij bezit.

Foto's hierboven:
tot 2016 kortgeknipt; in 2018 niet meer.

Januari 2013 opende Frank Verhallen in zijn woonhuis galerie Het Rode Huis, waar bezoekers kennis kunnen nemen van die Westerik-collectie en van zijn overige kunstverzameling, waaronder grafiek van Sam Drukker, Charlotte Mutsaers en Kees Reijnen, foto's van onder anderen Koos Breukel, Craig Morey en Andres Serrano en beelden van Harrie Gerritz, Hella de Jonge en Erwin Peeters. 

Omdat Frank Verhallen en zijn Liefste te zijner tijd permanent verhuizen naar hun woning in Italië en niet alles willen en kunnen meenemen, verkoopt Frank Verhallen sinds 2017 een groot deel van zijn collectie, waaronder ook de grafiek van Co Westerik. De schilderijen, tekeningen en aquarellen gaan wel mee naar Italië.

Belangrijke werken, zoals van Sam Drukker, Marlene Dumas, Klaas Gubbels en Erwin Olaf, zijn inmiddels verkocht, maar er is nog heel veel te koop.

Het Rode Huis staat ook voor een eigen boekenreeks waarbinnen uiteindelijk drie delen zijn gepubliceerd. Het belangrijkste: Westeriks Werkelijkheid, welk boek verscheen ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de schilder-tekenaar-graficus Co Westerik. 

In een eerdere reeks, genaamd Koningstheatercahiers, publiceerde hij vier boeken: een uitgave over de Cabaretpioniers (Eduard Jacobs, Jean-Louis Pisuisse en Koos Speenhoff), uitgaven over Theo Maassen en Willem Wilmink en, samen met vriend en cabaretier-acteur Eric van Sauers, over restaurants in 's-Hertogenbosch.

Inmiddels staat er een nieuwe reeks op stapel, onder de titel De Oude Heuvel