Co Westerik

Co Westerik (Den Haag, 1924) behoort tot Neerlands belangrijkste beeldend kunstenaars. Frank Verhallen is zeer goed bevriend met de Rotterdamse schilder-tekenaar-graficus en zijn echtgenote Fenna de Vries. Daarnaast is hij een vooraanstaand verzamelaar van Westeriks werk, waarmee hij behoort tot de belangrijkste kunstverzamelaars van ons land. Frank Verhallen is in het bezit van tweehonderd werken, die galerie Het Rode Huis permanent tentoonstelt. U bent van harte welkom om de prenten, tekeningen, aquarellen en ook een schilderij te bezichtigen.

 

 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Co Westerik, 2 maart 2014, publiceerde Frank Verhallen het boek Westeriks Werk(elijkheid), waarin hij ingaat op Westeriks thematiek. Aan de hand van 25 tekeningen / aquarellen uit zijn eigen collectie beschrijft hij zijn persoonlijke fascinatie voor dit werk. Co Westerik schreef zelf het voorwoord.Verhaaltjes of theaterstukken zijn de werken van Co Westerik voor Frank Verhallen. Hij hoeft thuis maar om zich heen te kijken en hij kan ze lezen en beleven. [...] In 
Westeriks Werkelijkheid bespreekt Verhallen 25 Westeriks. Het is niet zomaar gis-mis wat hij doet. Hij heeft zich grondig verdiept in Westerik en kan ook nog eens goed kijken. Duidelijk is hoe hij zich herkent in Westriks vaak gekantelde en rauwe werkelijkheid. [...]
Verhallen bespreekt de belangrijkste thema's in het werk van Westerik, zoals eenzaamheid, geboren worden en sterven, hoe jong leven met de natuur verbonden is en hoe de volwassen mens de natuur pas weer vindt in de dood. Hij toont ook hoe Westerik hem raakt. 
In veel werk leest hij de kringloop van het leven, zoals in
 Printemps (2011, pen, aquarelverf, krijt en potlood), dat Westerik maakte in Badourès, waar hij de helft van het jaar woont. In dat door iedereen, behalve door hem en zijn vrouw, verlaten dorp dringen gedachten aan zomer en winter en eindigheid zich gemakkelijk op. Verhallen schildert die bijna dode Franse streek met zijn haast verlaten armoedige dorpjes, "de half-vergane kerkhoven met vergeten familiegraven en steeds het graf van de onbekende soldaat". En dat alles bij een afbeelding van een blote man die zijn handen op de stam van een boom legt. Verhallen laat hem in zichzelf zeggen: "Ook na mijn winter wordt het altijd weer lente."

Mieske van Eck, Brabants Dagblad, 14 maart 2014 

 

 

 


[De drie tafels op de benedenverdieping van Het Rode Huis zijn inderdaad van Piet Hein Eek. De lichte tafel (zie hierboven) ontwierp Piet (Hein) speciaal voor Frank Verhallen. Ook een kunstwerk!]In Het Rode Huis vinden activiteiten plaats om aandacht op het werk van Co Westerik te vestigen. Schrijf u in voor de nieuwsbrief als u daarvan op de hoogte wilt worden gesteld.Momenteel werkt Frank Verhallen als tekstredacteur aan de Journalen 1948-2016 van Co Westerik. Die zullen de komende jaren in zeven delen verschijnen.

 

 

 Wilt u meer informatie of contact over het werk van Co Westerik mail Het Rode Huis dan op info@cowesterik.nl

Co Westerik:
Zelfportret met vrouwen (1946) 

Co Westerik:
Meisje (1948) 

Co Westerik: 
Meisje (1948 - achterkant) 

Co Westerik:
Schets (voor 'Paar') (1972)

Co Westerik:
Paar (1972) 

Co Westerik:
Afdaling (1981) 

Co Westerik:
Vrouw voor landschap (1983) 

Co Westerik:
Christine (In Memoriam) (1992) 

Co Westerik:
Zittende hond (2010)

Co Westerik:
Hondenhoofd (2010)

Co Westerik:
Bestraffing (2010)

Co Westerik:
De avond valt (2011) 

Co Westerik:
Schetsblad (2012) 

Co Westerik:
Kikker en jong kind (2013) 

Co Westerik:
Drie vrouwen (2015) 

Co Westerik:
Frank Verhallen (2016) 

Co Westerik:
Zieke man (2016)